Update

'Afluisteren EU-diplomaten door NSA enorm schandaal'

Europese politici hebben zaterdag geschrokken gereageerd op het bericht dat de Amerikaanse geheime dienst NSA diplomaten uit de EU heeft bespioneerd. 'Als dit klopt, dan is het een enorm schandaal', zegt voorzitter van het Europees Parlement (EP) Martin Schulz.

Martin Schulz. Beeld afp
Martin Schulz.Beeld afp

De Duitser wil meer informatie over de vermeende spionagepraktijken. 'We eisen uitgebreide opheldering', aldus Schulz tegenover het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij laat verder weten dat de zaak 'een enorme druk kan leggen op de betrekkingen tussen de EU en de Verenigde Staten'.

Onaanvaardbaar
Elmar Brok, voorzitter van de buitenlandcommissie van het EP, spreekt van 'onaanvaardbaar' gedrag tussen bondgenoten. 'De spionagepraktijken hebben een dimensie bereikt, die ik van een democratische staat niet voor mogelijk had gehouden', aldus Brok tegenover tegenover Der Spiegel.

Daniel Cohn-Bendit, de bekende voorzitter van de Europese fractie van de Duitse Groenen, liet weten: 'Een simpele protestnota is niet toereikend meer. De EU moet de onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord met de VS onderbreken. Pas als er bescherming van onze gegevens is, kunnen we weer verder praten.'

Geheime documenten
Uit geheime documenten die het Duitse tijdschrift Der Spiegel heeft ingezien, blijkt dat de Amerikaanse geheime dienst NSA niet alleen burgers in de Europese Unie begluurt, maar ook EU-diplomaten in Washington.

Het Duitse weekblad schrijft zaterdag dat de NSA de diplomatieke vestiging van de EU in Washington bespioneert. De Amerikaanse geheime dienst heeft niet alleen apparatuur in het gebouw geïnstalleerd, maar ook het interne computernetwerk geïnfiltreerd. Zo konden de Amerikanen vergaderingen afluisteren en hadden ze toegang tot e-mails en interne documenten op de computers.

Snowden
De geheime documenten die Der Spiegel heeft ingezien, zijn afkomstig van de voortvluchtige klokkenluider Edward Snowden. De Amerikaan onthulde onlangs dat de NSA op grote schaal telefoon- en internetcommunicatie in de gaten houdt.

De documenten, die als 'streng geheim' zijn geclassificeerd, stammen uit september 2010. Er staat ook in dat de NSA EU-afgevaardigden bij de Verenigde Naties in New York heeft afgeluisterd. De Europeanen worden in de papieren uitdrukkelijk als doelwit genoemd.

Brussel
Der Spiegel meldt verder dat de Amerikaanse geheime dienst zo'n vijf jaar geleden ook heeft geprobeerd het Justus Lipsius-gebouw in Brussel af te luisteren. Dat is het hoofdkwartier de Raad van de Europese Unie. Alle EU-lidstaten hebben in dit gebouw ruimtes waar de ministers zich kunnen terugtrekken. Die ruimtes beschikken over telefoon-en internetaansluitingen.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden