Wie is de mol

Afleveringstitel 'Wie schrijft, die blijft' had weinig te maken met opdracht drie

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 3.

Rop gooit het halve decor omver Beeld screenshot NPO
Rop gooit het halve decor omverBeeld screenshot NPO

In aflevering drie was het tijd voor de opdracht waar zowel kandidaten als fans het meeste naar uit hebben gekeken: de laseropdracht. In een oud fort, volle maan op de achtergrond, moesten kandidaten als een soort Tom Cruise in Mission Impossible van de ene naar de andere kant zien te komen, zonder dat ze geraakt werden door een van de lasers. Die kwamen dit jaar niet alleen van snipers op het dak, maar zelfs van drones. Of malariamuggen, zoals Tim ze omschreef.

Maar dat was opdracht twee. Eerst moesten de kandidaten in groepjes van twee of drie in de stad op zoek naar drie delen van geldbiljetten. Communiceren deden ze onderling via de telefoon, wat zonder etherdiscipline altijd tot problemen leidt. Vooral bij Rop, die samen met Ellie aan de zoektocht begon. Remy probeerde met grootse moeite te beschrijven naar welk plein ze moesten komen om hun biljetten om te ruilen, maar Rop ging precies de andere kant op. Ellie hobbelde er ondertussen achteraan zonder al teveel te doen, omdat haar partner in deze opdracht ook haar hoofdverdachte is. Zo bleek Ellie spontaan geen richtingsgevoel meer te hebben. Toch lastig, bij de politie.

Om het briefje van duizend euro te matchen, moeten jullie ondergronds gaan, zo zei Art van tevoren. Klaas en Tim probeerden met de hulp van locals, die ze ondertussen wat Nederlandse talenkennis bijbrachten ('groetjes!'), een plek te vinden waar dat kon, maar dat liep op niks uit. Totale opbrengst van de opdracht: 750 euro.

Biljetten
Tijdens het eten wees Rop op de achterkant van de biljetten, iets waar Art de kijker al meerdere malen op attendeerde. Volgens Rop zou het stipjespatroon, dat trouwens ook op z'n shirt staat, samen weleens een foto van de Mol kunnen vormen. Omdat ze op dit moment nog niet genoeg geld hebben, is er nog weinig te zien, maar dat zou later in het spel kunnen veranderen. Maar, als Rop de Mol zou zijn, waarom zou hij de kandidaten daarop wijzen? Tim zegt het allemaal uit te gaan zoeken: 'I'm on it.' Of bedoelde hij daarmee dat hij letterlijk op de biljetten staat?

Dan de laseropdracht. 'Een grote toestand', aldus Annemieke. Iedere kandidaat kreeg een bedrag toebedeeld. Als je de overkant haalde, was het bedrag binnen. Rop koos allereerst voor vijftig euro, maar dat was volgens Annemieke 'veel te weinig'. Daar dacht ze vast anders over toen Rop zonder te kijken in een net rende en daarmee het hele decor omvertrok. 'Ik ben nachtblind', was zijn smoes en daarmee overduidelijk een mollenhint. Toch wist ook hij de overkant te halen. Taeke leverde het grootste bedrag op en Cécile deed het in haar witte legging, pardon, skinnyjeans, ook verrassend goed.

Bieden
'De Mol moet zich schamen', zegt Remy over het verdiende bedrag van 1700 euro. Maar niets is minder waar. De Mol wist namelijk dat de goedgevulde pot in opdracht drie sowieso leeg getrokken werd. Hierbij mocht namelijk anoniem geboden worden op het schrappen van vijf vragen uit de test. Degene die het één-na-hoogste bod plaatste, kreeg 'de macht over het spel' en kon de vragen selecteren die niet mee zouden tellen. De Mol wist dat er sowieso wel iemand een hoog bedrag in zou zetten en dat was dus ook het geval: 2345 euro is het winnende bod. Wie dat bod plaatste, weten we niet, maar wel zagen we Taeke de cijfers 4 en 1 opschrijven, alsof hij de volledige pot van 4150 euro heeft ingezet. Waarom zou je dat als kandidaat doen?

Remy was de enige die nog een beetje om de pot dacht en nul euro op z'n kaartje schreef. Helaas voor de harpist kreeg hij even later wel een rood scherm en mocht hij het spel verlaten. En daarmee leek de afleveringstitel 'Wie schrijft, die blijft' weinig te maken te hebben met de laatste opdracht. Remy is namelijk één van de weinigen die we zien schrijven. Wie we dan maar verdenken? Rop met z'n rare fratsen, al zijn op het oog fanatieke kandidaten als Annemieke en Taeke per definitie ook niet uit te sluiten.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden