Wie is de Mol

Aflevering 4: alle kandidaten gedragen zich mollig. Of is het dommig?

Elke zondagochtend bespreken we op Parool.nl de nieuwste aflevering van Wie is de Mol 2016, met een terugblik, mogelijke theorieën en een voorspelling voor de mol van dit jaar. Dit is onze nabeschouwing van aflevering 4: Minder dan je denkt.

Annemieke Schollaardt durfde de rots niet op en haalde daarom geen geld binnen Beeld AvroTros
Annemieke Schollaardt durfde de rots niet op en haalde daarom geen geld binnenBeeld AvroTros

Zeven kandidaten en één mol laten in aflevering vier Santo Domingo achter zich, het spel verplaatst zich naar het schiereiland Samana in het noord-oosten van de Domicaanse Republiek. Geen stad, maar een tropische omgeving 'alsof je tegen een muurposter aankijkt.'

Bij de eerste opdracht mogen de kandidaten met een kajak het water op om kokers met de juiste nummers - en dus geld voor de pot - mee terug te nemen naar het strand. Maar onder water loert gevaar: duikers. Maakt Ellie zich nog even zorgen over haaien, Cécile heeft meer moeite met de stijlloze waterschoenen. Tim laat zich door het onderwatergevaar niet gek maken. Hij weert zich kranig met zijn peddel en slaat daarbij bijna een duiker een blauw oog, 'uit reflex' natuurlijk. Opbrengst: duizend euro.

Voor mollen is in deze opdracht ruimte zat. Hoe hou je zoveel mogelijk geld uit de pot? Veel kokers pakken en je dan om laten gooien door een duiker lijkt de uitgelezen en minst opvallende manier. Maar er blijken zat andere mogelijkheden om de verdenking op je te laden. Taeke kajakt recht op een duiker af en zegt geen bubbels in het water te hebben gezien, Annemiek roept de cijferreeks 2345, klinkt bekend?

Makkelijke keuze
In opdracht twee, waarbij in duo's tegen elkaar wordt gestreden, valt een hoop te halen, van geld tot een zwarte vrijstelling. De kandidaten mogen kiezen wat ze binnen twee minuten, die ze zelf moeten bijhouden, uit mandjes halen. Kies je voor jezelf en pak je een joker of ga je voor de groep en pak je geld? Voor de meesten blijkt de keuze gemakkelijk. Alleen Marjolein probeert de pot te spekken, maar Annemieke brengt dat bedrag met haar keuze weer terug naar nul.

Op Fronton Beach, een wit palmstrand met lavarotswand, worden angsten overwonnen. Bovenop de wand staat een kist die de kandidaten klimmend kunnen bereiken. Met een setje sleutels is de kist te openen, mits je de juiste hebt. Daarvoor moeten de kandidaten raadsels oplossen waar menig alpha zweethanden van krijgt. De kandidaten worstelen met antwoorden: Is het nou negentien of twintig? Maar ook het klimmen blijkt, ondanks dat het er niet zo moeilijk uitziet, lastig voor sommigen. 'Er zit geen trapje', constateert Klaas.

Wie moet kandidaten fouilleren
Voor 'El' bleek aflevering vier een obstakel waar ze niét meer omheen kon. Na Airen en Remy kreeg ook zij een rood scherm te zien, tot haar -en eigenlijk ieders- verdriet. Want wie moet voortaan de kandidaten fouilleren?

Klaas die van de pot af wil, Marjolein die een slot over het hoofd ziet en Annemieke die liegt over de vijfhonderd euro die ze uit een mandje en daardoor uit de pot haalde. En hoe zit het met de petjes van Taeke? 'Doe Maar Lekker' staat er op. Zijn het soms de initialen van De MoL? Wie ís de mol? Dat is moeilijk te zeggen. Allemaal gedragen ze zich in meerdere of mindere mate mollig. Of is het dommig? Eén ding is in ieder geval duidelijk: 'Niemand geeft één fuck om de pot.'

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden