Afkicken is gat in de markt

DEN HAAG - De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de commerciële verslavingszorg onderzoeken. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft daarom gevraagd, omdat de kwaliteit van de behandelingen 'niet onomstreden' is.Het aantal particuliere afkickklinieken in Nederland neemt snel toe. Vier jaar geleden begon Keith Bakker een verslavingskliniek in Amsterdam, vorige maand opende hij een filiaal van 'Smith and Jones' in Wassenaar. Ongeveer tegelijkertijd gaat in Voorthuizen op de Veluwe het Solutions Center open van ex-verslaafde en reclameman Don Schothorst en zijn zakenpartners. De Schotse zorgaanbieder Castle Craig begint een kliniek in het Zeeuwse Wolphaartsdijk.

Voor alle drie de commerciële zorgondernemingen geldt dat ze tot nu toe vooral optraden als 'makelaar' tussen Nederlandse klanten en buitenlandse klinieken. Nu willen ze ook de mogelijkheid bieden in Nederland af te kicken.

In tegenstelling tot Smith and Jones heeft het Solutions Center nadrukkelijke medische pretenties. De directie wil door het ministerie van Volksgezondheid worden erkend als zorginstelling en zegt dat patiënten het grootste deel van de kosten van hun zorgverzekeraar vergoed zullen krijgen.

Privéklinieken in Nederland mogen geen patiënten opnemen voor klinische behandeling. Solutions Center wil dit wel doen; de behandeling duurt 28 dagen.

Volgens een woordvoerder van Volksgezondheid omzeilen commerciële klinieken het verbod op klinische opname soms door behandeling met hotelbed aan te bieden. Het Solutions Center heeft het op de website over 'dagbehandeling met zorghotelfaciliteiten.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden