Column

Afkeer van de schone schijn

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column.

Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Waarom kan Trump alles zeggen en liegen wat hij wil en wint hij?
Dat komt doordat hij - en ik heb nu niet over de kwaliteit - grappen en grollen maakt over alles waar de middenklasse ook graag grappen en grollen zou willen maken, maar niet kan en niet durft.

Trump gaat tekeer tegen de feminisering van de samen­leving, hij hekelt de politieke correctheid, hij scheldt op moslims en Mexicanen en hij vertelt de Amerikanen dingen die ze nog nooit hebben gehoord. Maar wel denken.

Iedereen weet heus wel dat hij inconsequent is, maar inconsequentie is geen nadeel meer als men wel begrijpt wat je bedoelt en het daarmee eens is.
Wie op Trump gaat stemmen, heeft genoeg van de schone schijn. Trumpers weten donders goed dat politici sowieso moeten liegen om gekozen te worden.

Bedenk wel: Trumpers hebben veel gelul gehoord en vinden het dan fijn dat er iemand is wiens redevoeringen niet in het verzameld werk van Seneca en Shakespeare passen, maar in de nieuwe Donald Duck. Ze hebben genoeg van het politieke spel dat voor een groot gedeelte bestaat uit het acteren of je een buitengewoon intelligente heilige bent.

Populisme? Dat is nu precies zo'n aantijging waardoor men zich tot het Trumpkamp aangetrokken voelt. Populisme is een scheldwoord geworden om zogenaamd domme mensen mee aan te duiden die de zogenaamde 'genuanceerdheid' van de democratie maar niet wensen te begrijpen. De opvatting namelijk dat democratie niet met de onderbuik te maken mag hebben. Onderbuik is ook een foute term bij de anti-Trumpers.

Trump beheerst de grammatica van de populisten en de onderbuikers.
Ik denk dat Wilders die grammatica ook kent. Vroeger kende de PvdA die ook, maar ze zijn hem verloren en spreken nu een soort Esperanto, een kunstmatige dode taal waarmee ze willen 'verbinden', waardoor alleen maar kortsluiting ontstaat omdat
ze steeds minder begrepen worden.

De rest in politiek Nederland bestaat uit Schanderoepers, gefeminiseerde Onderbuikschoppers, christelijke Foeitoeters, en politiek correcte Ikea-Arroganten.
Geen mensen van de straat.

Het vreemde aan deze tijd is dat volksvertegenwoordigers hun volk niet meer vertegenwoordigen. Dat is hier zo én in Amerika.
Trump haalt door zijn gedrag de heiligheid uit de politiek: zijn geborneerdheid, egocentrisme en halfslachtig idealisme laten zien waar het in een democratie om gaat: dat je altijd kunt en mag stemmen op wie je wil.

t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden