Afhandeling vlootactivisten is lange procedure

Prikkeldraad in de haven van Ashdod. Foto EPA Beeld
Prikkeldraad in de haven van Ashdod. Foto EPA

TEL AVIV - De Israëlische politie en veiligheidsdiensten waren dinsdagochtend nog steeds bezig met het onderzoek naar de 679 passagiers van de internationale protestvloot, die maandag koers zette richting Gaza.

Het eerste schip dat onder marinebegeleiding in de haven van Ashdod afmeerde was het jacht 'Challenger', met aan boord de Nederlandse activiste Anne de Jong. Vier andere kleine schepen volgden in de loop van de dag. De onder Turkse vlag varende veerboot 'Mavi Marmara' - het toneel van de bloedige confrontatie tussen Israëlische commando's en activisten - liep pas gisteravond de haven binnen.

Alle opvarenden worden op het haventerrein van Ashdod individueel ondervraagd in tenten. Daarna krijgen ze de keuze tussen het ondertekenen van een uitwijzingsformulier of het beginnen van een juridische procedure. Van de opvarenden van de kleinere schepen koos bijna de helft voor het eerste. Ze zijn naar het vliegveld gebracht en onderweg naar huis.

De overigen, onder wie Anne de Jong, zijn in geblindeerde bussen overgebracht naar de Ela gevangenis bij Be'ersheba, in het zuiden van Israël. Ela, opgezet als een commercieel gerunde gevangenis, is na lang juridisch getouwtrek vorige maand overgedragen aan de officiële gevangenisdienst. Er zijn achthonderd bedden, in cellen van twee en vier. De gedetineerden krijgen na aankomst ondergoed, dekens, een handdoek en toiletgerei, en een eerste maaltijd. Gewoonlijk verlopen er een of twee weken tussen het begin van de juridische procedure en de gedwongen uitwijzing. Maar volgens ingewijden kunnen activisten in Be'ersheba die alsnog het formulier willen tekenen, onmiddellijk vertrekken.

Vooral het ondervragen van de meer dan 500 opvarenden van de Mavi Marmara kost tijd. De meesten zijn Turken of Grieken, maar er zijn ook mensen met de nationaliteit van Oman, Servië, Pakistan, Maleisië, Macedonië, Jemen, Kosovo en Bahrain. Sommigen willen zich niet bekend maken en hebben hun paspoort weggegooid. In die gevallen worden er foto's gemaakt en biometrische kenmerken opgenomen. De veiligheidsdienst is speciaal geïnteresseerd in het soort organisaties waartoe de Turkse en Arabische opvarenden behoren. Er waren negen Israëliërs aan boord, de meesten leden van Arabische politieke partijen.

Volgens de Israëlische politie verloopt de afhandeling overwegend vreedzaam, al zijn een paar activisten geboeid afgevoerd. De meesten zeggen moe te zijn en te verlangen naar een douche en een bed. (AD BLOEMENDAAL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden