Afghanistan wil Taliban-leiders van zwarte lijst

De Afghaanse president Hamid Karzai. Foto EPA/S. Sabawoon

KABUL/ISLAMABAD - De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag de Verenigde Naties opgeroepen een aantal Taliban-leiders van de zwarte lijst te halen. Het verzoek maakt deel uit van de door Karzai nagestreefde verzoening met delen van de radicaalislamitische Taliban-beweging in het land.

Karzai benadrukte dat het om Taliban moet gaan die geen deel uitmaken van het internationale terreurnetwerk al-Qaida. Hij zei te streven naar vrede met zijn tegenstanders. Karzai kon aan de macht komen, nadat de Verenigde Staten en bondgenoten zeven jaar geleden het Taliban-regime in Afghanistan hadden verdreven.

Karzai stelde dat het juiste klimaat voor vredesoverleg moet worden geschapen en dat juist daarom verzoening zo belangrijk is. Op de vraag of Mullah Omar, de hoogste Taliban-leider, in aanmerking moet komen voor eerherstel wilde Karzai geen antwoord geven.

Sancties
Op de zwarte lijst van de VN staan de namen van honderden personen die in verband worden gebracht met al-Qaida of de Taliban. Voor die personen hanteert de VN sancties. Het gaat onder meer om een reisverbod en de oproep de tegoeden van die mensen te bevriezen.

De Afghaanse president kwam met zijn verzoek nadat hij de nieuwe Amerikaanse plannen voor Afghanistan en Pakistan, waar al-Qaida en Taliban dood en verderf zaaien, had geprezen als ''precies waar het Afghaanse volk op hoopt''. De Amerikaanse president Barack Obama had vrijdag de Amerikaanse koerswijziging voor de regio bekendgemaakt.

Hij kondigde aan meer militairen naar Afghanistan te sturen om al-Qaida en de Taliban definitief te verslaan. Daarnaast gaan de VS veel aandacht schenken aan de civiele ondersteuning van de Afghanen.

Verder wil Obama vijf jaar lang 1,5 miljard dollar (1,1 miljard euro) per jaar vrijmaken voor het beschermen van de democratie in het buurland Pakistan. In een reactie noemde de Pakistaanse president Asif Ali Zardari de nieuwe Amerikaanse strategie voor het bestrijden van radicaalislamitische groepen als al-Qaida en de Taliban een ''positieve verandering''.

Actie
In een toespraak tot het parlement zei hij niet toe te staan dat Pakistaans grondgebied wordt gebruikt voor het voorbereiden van terroristische activiteiten in andere landen. Later zaterdag werd bekend dat Pakistaanse militairen in het grensgebied met Afghanistan 26 extremisten hadden gedood.

Paramilitairen voerden met onder meer helikopters een actie uit in het stammengebied Mohmand in het noordwesten van Pakistan. Mohmand is een van de Pakistaanse districten waar de centrale regering weinig te zeggen heeft. Paramilitairen voeren in het gebied al maandenlang campagne tegen militante moslims.

De Britse premier Gordon Brown zei dat de internationale gemeenschap moet helpen om het Afghaanse leger sterker te maken. Ook de politiemacht in Afghanistan moet volgens de Britse regeringsleider worden uitgebreid: ''We hebben meer politie nodig en daarom ook een trainingsprogramma voor de politie.'' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden