Afghanistan nu zelf verantwoordelijk voor veiligheid

Afghanistan is nu zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in eigen land. De Afghaanse strijdkrachten hebben dinsdag tijdens een ceremonie in de hoofdstad Kabul alle veiligheidstaken van de NAVO overgenomen.

Afghaanse politiemannen. Beeld afp
Afghaanse politiemannen.Beeld afp

Kort voor de ceremonie werd Kabul opgeschrikt door een zelfmoordaanslag. Daardoor vielen zeker drie doden en circa 20 gewonden.

Het proces van het overdragen van de veiligheidstaken aan de Afghanen begon in 2011. Karzai zei dat de NAVO dinsdag de verantwoordelijkheid voor de veiligheidstaken in de 95 resterende districten heeft afgestaan aan de Afghaanse veiligheidstroepen. Daaronder zijn onder meer districten in de provincies Kandahar, Nangarhar, Khost en Paktika, die bolwerken zijn van de Taliban en andere opstandige groeperingen.

Karzai liet dinsdag weten dat hij een afvaardiging naar Qatar stuurt voor een aanzet tot vredesonderhandelingen met de Taliban. De Afghaanse president hoopt dat er een wapenstilstand bereikt wordt. De Taliban maakte maandag bekend dat ze een politiek kantoor willen openen in Qatar om onderhandelingen mogelijk te maken.

Mijlpaal
NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen noemde het overdragen van de veiligheidstaken aan de Afghanen een mijlpaal. 'Voor onze troepen verschuift het zwaartepunt nu van de strijd naar het geven van steun', zei Rasmussen over de NAVO-missie. 'Als het nodig is zullen we de Afghaanse troepen bij operaties ondersteunen. Maar we zullen die operaties niet meer plannen of leiden.'

De NAVO plant al een nieuwe missie als opvolger van de ISAF. De toekomstige missie, vanaf 2015, gaat zich richten op het trainen, adviseren en bijstaan van de Afghanen.

De omvang van het Afghaanse leger is in de afgelopen jaren fors toegenomen. Zes jaar geleden telde het Centraal-Aziatische land nog geen 40.000 militairen. Nu zijn het er bijna 350.000.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden