Afghanen stemmen ondanks dreiging Taliban

Stembiljetten worden geteld in een stembureau in Kabul. Foto AFP

KABUL - Miljoenen Afghanen hebben zaterdag hun stem uitgebracht voor de Wolesi Jirga, de Afghaanse Tweede Kamer. De stemgerechtigden trotseerden de dreiging van de Taliban, die vooraf gewaarschuwd hadden voor aanslagen op stembureaus.

In totaal kwam circa 40 procent van de 11,4 miljoen stemgerechtigden naar de stembus. Dat komt neer op ruim 3,5 miljoen stemmen. Voorafgaand aan de stemronde werd gehoopt op tussen de 5 en 7 miljoen uitgebrachte stemmen.

Het is voor president Hamid Karzai goed nieuws dat dit keer meer mensen hun stem uitbrachten dan bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Toen kwam 35 procent van de stemgerechtigden opdagen. De verkiezingen voor de Wolesi Jirga worden gezien als een test voor Karzai's geloofwaardigheid.

De kiescommissie noemde de verkiezingsdag ''over het algemeen een succes''. Door geweld kwamen toch nog veertien mensen om het leven. Dat kwam onder meer door een aanval van Talibanstrijders op een stembureau in de provincie Baghlan. Daar kwamen een militair en zes leden van een plaatselijke militie om het leven.

De Taliban meldden dat strijders 150 stembureaus hadden aangevallen. Die claim is echter niet te controleren. Van de bijna zesduizend stembureaus ging 10 procent om veiligheidsredenen niet open, aldus de kiescommissie. Eerder was al besloten circa duizend stemlokalen niet te openen, uit vrees voor aanslagen.

Het aantal incidenten op deze verkiezingsdag was ongeveer gelijk aan dat tijdens de presidentsverkiezingen vorig jaar. De NAVO telde 445 incidenten, waarvan er zeker 227 te maken hadden met de verkiezingen. Tijdens de vorige stemronde was er sprake van 479 incidenten.

Het is nog onduidelijk hoeveel er gefraudeerd is met stemmen. De afgelopen drie dagen werden 22.000 valse registratieformulieren voor het stemmen aangetroffen. Ook komen uit verschillende hoeken van het land meldingen van omkoperij en intimidatie. Tevens konden in drieduizend stembureaus mensen twee keer stemmen, omdat de inkt die zij gebruikten van de vinger af te wassen was.

De afgelopen presidentsverkiezingen werden gekenmerkt door massale fraude. De kiescommissie vond toen ''duidelijk en overtuigend bewijs van fraude'' bij 210 kieslokalen en verklaarde alle daar uitgebrachte stemmen ongeldig. Een tweede stemronde was daardoor nodig, maar de enige overgebleven rivaal van Karzai, Abdullah Abdullah, trok zich daarvoor terug. Karzai werd uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen.

De uitslag van de verkiezingen voor de Afghaanse Tweede Kamer is voorlopig nog niet bekend. De kiescommissie verwacht op 8 oktober te komen met de eerste resultaten. Pas eind oktober zal definitief duidelijk worden wie van de bijna 2500 kandidaten een van de 249 plekken in de Wolesi Jirga heeft weten te bemachtigen. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden