Afghaanse asielzoekers lopen driedaagse protestmars

Enkele honderden Afghaanse asielzoekers die aandringen op verblijfspapieren in België hebben maandag een protestkamp opgeslagen voor het stadhuis in Bergen. Ze kwamen daar zondagavond aan na een 3-daagse protestmars uit Brussel, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Ze eisen een gesprek met de Belgische premier Elio di Rupo, die ook burgemeester van Bergen is, melden Belgische media.

Ongeveer 350 Afghanen en Belgische sympathisanten zijn nu neergestreken vlakbij de kerstmarkt in het stadje. Ondanks de harde regen en wind sloegen ze een aanbod van de lokale autoriteiten voor een verwarmde kamer af. De Afghanen hielden de afgelopen 4 maanden een kerk bezet in Brussel.

Di Rupo was zondag nog in het buitenland maar is maandag weer in het land. Onlangs heeft hij aangegeven dat de asielverzoeken van de betrokkenen op individuele basis snel worden bekeken en beoordeeld. Maar de asielzoekers vonden dat niet voldoende. Ze eisen een helder standpunt van de regering over hun situatie en een garantie dat niemand wordt uitgezet.

Maar volgens Maggie De Block, die in het kabinet verantwoordelijk is voor asielzaken en migratie, wordt hun verzoek op dezelfde wijze behandeld als dat van elke andere illegale migrant. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de demonstranten. De Afghanen zijn bang om terug te gaan en ze zijn naar Bergen toegekomen om een uitweg te vinden, zei een woordvoerder van de actievoerders op de radio.

Enkele honderden Afghaanse asielzoekers die aandringen op verblijfspapieren in België hebben maandag een protestkamp opgeslagen voor het stadhuis in Bergen. Ze kwamen daar zondagavond aan na een driedaagse protestmars uit Brussel, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Ze eisen een gesprek met de Belgische premier Elio di Rupo, die ook burgemeester van Bergen is, melden Belgische media.<br /><br />Ongeveer 350 Afghanen en Belgische sympathisanten zijn nu neergestreken vlakbij de kerstmarkt in het stadje. Ondanks de harde regen en wind sloegen ze een aanbod van de lokale autoriteiten voor een verwarmde kamer af. De Afghanen hielden de afgelopen vier maanden een kerk bezet in Brussel.<br /><br />Op de foto: twee vluchtelingen die elkaar omhelzen. Beeld null
Enkele honderden Afghaanse asielzoekers die aandringen op verblijfspapieren in België hebben maandag een protestkamp opgeslagen voor het stadhuis in Bergen. Ze kwamen daar zondagavond aan na een driedaagse protestmars uit Brussel, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad. Ze eisen een gesprek met de Belgische premier Elio di Rupo, die ook burgemeester van Bergen is, melden Belgische media.

Ongeveer 350 Afghanen en Belgische sympathisanten zijn nu neergestreken vlakbij de kerstmarkt in het stadje. Ondanks de harde regen en wind sloegen ze een aanbod van de lokale autoriteiten voor een verwarmde kamer af. De Afghanen hielden de afgelopen vier maanden een kerk bezet in Brussel.

Op de foto: twee vluchtelingen die elkaar omhelzen.
Afghaanse Asielzoekers schreeuwen leuzen op het 'Grand Place' in Mons. Beeld null
Afghaanse Asielzoekers schreeuwen leuzen op het 'Grand Place' in Mons.
De voet van een mede-demonstrant wordt warm gewreven door een Afghaanse asielzoeker. Door de koude grond van de 'Grand Place' in Mons houden de Afghanen elkaars voeten warm. Beeld null
De voet van een mede-demonstrant wordt warm gewreven door een Afghaanse asielzoeker. Door de koude grond van de 'Grand Place' in Mons houden de Afghanen elkaars voeten warm.
Dekens moeten de Afghaanse asielzoekers warmhouden, die na een driedaagse protestmars aankwamen in Bergen. Beeld null
Dekens moeten de Afghaanse asielzoekers warmhouden, die na een driedaagse protestmars aankwamen in Bergen.
Afghaanse asielzoeker protesteren voor het stadhuis van de Belgische stad Mons. Beeld null
Afghaanse asielzoeker protesteren voor het stadhuis van de Belgische stad Mons.
De asielzoekers uit Afghanistan komen na hun driedaagse tocht bij met water en warme dekens. Beeld null
De asielzoekers uit Afghanistan komen na hun driedaagse tocht bij met water en warme dekens.
Het is koud op het 'Grande Place' in Mons en daarom houden de Afghaanse asielzoekers zichzelf warm bij een vuurkorf. Beeld null
Het is koud op het 'Grande Place' in Mons en daarom houden de Afghaanse asielzoekers zichzelf warm bij een vuurkorf.
Een Afghaanse asielzoeker zit buiten de muren van het stadhuis van Mons in België. Beeld null
Een Afghaanse asielzoeker zit buiten de muren van het stadhuis van Mons in België.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden