Afgewezen PvdA-Kamerleden voelen zich 'als met een mes in de rug gestoken'

De gisteren gepresenteerde kieslijst van de PvdA heeft bij diverse afgewezen Kamerleden kwaad bloed gezet. Al dan niet anoniem doen zij hun vandaag hun beklag in het AD en de Telegraaf. Zij zijn vooral niet te spreken over het gebrekkige personeelsbeleid binnen de partij.

Redactie
Diederik Samsom presenteert de kieslijst van de PvdA Beeld anp
Diederik Samsom presenteert de kieslijst van de PvdABeeld anp

Metin Çelik, in 2010 nog nummer 25 op de lijst, gaf woensdag al aan zich terug te trekken van de lijst, uit onvrede over de onverkiesbare plek die hem was toebedeeld. Hij noemt de gang van zaken in het AD 'een klote-ervaring'. Volgens hem moet de PvdA 'nog veel leren over personeelsbeleid'. In de Telegraaf zegt hij zich te voelen als 'met een mes in m'n rug gestoken'.

Een Kamerlid dat anoniem wil blijven en naar eigen zeggen 'nul gesprekken' heeft gehad, legt een groot deel van de schuld bij fractievoorzitter Diederik Samsom. 'Samsom is geen echte leider of manager. Hij heeft maar drie adviseurs: Diederik, Diederik en Diederik'.

Oneerlijk
Ook is er onvrede over anderen die wel een hoge plek op de lijst hebben gekregen. Kamerlid Jeroen de Lange, die in de Kamer kwam toen Hans Spekman partijvoorzitter werd, twitterde gisteren al: 'Het is voor mij - en naar ik weet vele anderen - onbegrijpelijk dat ik op een onverkiesbare plaats ben gezet'. Hij gaat op zoek naar een baan in het bedrijfsleven waar je 'eerlijker en harder' op resultaten wordt afgerekend.

Een ander Kamerlid zegt volgens het AD over Tanja Jadnanasing: 'Ze is inhoudelijk niet sterk, moet aan alle kanten worden gecoacht en als we discussiëren, mengt zij zich daar nauwelijks in. Een beetje John Leerdam-achtig, maar dan slimmer.' Een ander: 'Zo ga je niet met mensen om! Dat is de beloning voor mijn harde werk? Terwijl een luis in de pels als Hamer of iemand die drie keer buiten de deur solliciteert, Timmermans, wel een mooie plaats krijgt."

In de Telegraaf vat een Kamerlid het als volgt samen: 'Bij de VVD gaat het om hoe je als Kamerlid presteert, bij ons gaat het om je contacten met het partijbestuur.'

Partijvoorzitter Hans Spekman wil van die beschuldigingen niets weten. Hij zegt in het AD: 'Ik begrijp dat mensen teleurgesteld zijn, maar de concurrentie was echt moordend.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden