Plus

Afgetraind aan de knoppen: ADE-dj's in de sportschool

Is het dj-bestaan werkelijk een uitputtende tocht naar een gesloopt lichaam? Dj Marlon Flohr vindt van niet. Op de eerste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE) nodigde hij collega's uit voor een intensieve sportschooltraining. Ook Het Parool trainde mee.

Stefan Raatgever
De training voor dj's in sportschool ClubWest in Osdorp Beeld Eva Plevier
De training voor dj's in sportschool ClubWest in OsdorpBeeld Eva Plevier

Het woord domineerde de afgelopen maanden alle nieuwsberichten uit de dancewereld: stress. Deze ADE-editie staat deels in het teken van het afscheid van dj Hardwell (Robbert van de Corput, 30). Zijn bestaan van opeengestapelde jetlags, verstoorde nachten en maniakaal werken bracht hem aan de rand van uitputting.

Collega Marlon Flohr (vorig jaar als helft van dj-duo Bassjackers op plek 35 in de DJ Mag top 100) ziet er deze middag allerminst afgepeigerd uit. Hij vertelt vier keer in de week te sporten. "Na een lange vlucht doe ik het liefst meteen een work-out," zegt hij. "Vaak gewoon in de hotelkamer. Werkt goed om meteen in het ritme van een nieuwe tijdzone te komen."

In een sportoutfit met gele kniekousen ontvangt hij in sportschool ClubWest in Osdorp een afvaardiging internationale collega's. Vanavond zwepen de begintwintigers vast weer menigtes op in de clubs, nu ogen de dj's en producers als scholieren aan het begin van een gymles. Schuchter plukken ze aan hun T-shirtjes.

Angst voor blauwe plekken
De Portugese dj Kura lijkt het type dat zich graag in mouwloos shirt bij de spiegelwand van de sportschool posteert, ter promotie van zijn imposante biceps. Als hij me ter begroeting een boks wil geven, vrees ik blauwe plekken. Ik schud snel zijn hand.

Kura is een moderne dj, leid ik af uit de woorden van Flohr na de les: "Trainen is een trend onder dj's. Iedereen wil er goed uitzien. We staan toch vaak voor de camera's. Het is een stukje branding."

We gaan beginnen. Flohr heeft twee professionele trainers van zijn eigen sportschool in Heesch naar Amsterdam gehaald. Ze heten Tommy en ­Dean en blijken gespecialiseerd te zijn in het zich nonchalant omhoog hijsen aan een bovenmaats klimrek. Dat toestel draagt volgens de instructeurs het geheim van een gezond lichaam in zijn stalen frame. Calisthenics, heet de fitnessvorm.

Als verslaggever (37) met een beginnend buikje en bijpassende kantoorconditie besef ik dat een ouderwets vogelnestje hier geen indruk maakt. Ik sluit me aan bij twee jongens in wier postuur ik me herken. Ze horen bij de entourage van het Vlaamse dj-duo Wolfpack. "Ik heb wel een sixpack," zegt de een. "Maar dat heb ik thuis in de frigo laten staan."

De gedachte aan een fris biertje wordt na een serie zonder uitzondering glorieus mislukte muscle pull-ups en belly pull-ups steeds verleidelijker. Terwijl naast me dj Laidback Luke moeiteloos laveert tussen de stangen, staan mijn armspieren in brand. Een eigen afscheidsoptreden à la Hardwell staat me steeds meer aan.

Kwestie van balans
Moet ook de hedendaagse dj, vanouds toch het middelpunt van een bruisend feest, dan een spartaans leven leiden? "Het is een kwestie van balans," zegt Flohr. "Er zijn nog weekenden genoeg dat ik zelf ook los ga. Maar het weekend daarna is dan weer gevuld met sport. Het gaat er met zo'n druk en onregelmatig leven vooral om je hoofd leeg te maken. Dat doe ik in de gym."

Hij monstert me even van top tot teen en zegt dan. "Maar anderen lezen misschien liever een goed boek."

Volg ADE op de voet met ons liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden