Afgesplitste actievoerders Code Rood gearresteerd

Vijf actievoerders die zich af hebben gesplitst van de protestactie Code Rood in het Westelijk Havengebied, zijn zaterdagavond alsnog opgepakt.

De atievoerders van Code Rood op het terrein van kolenoverslagbedrijf OBA Beeld Code Rood
De atievoerders van Code Rood op het terrein van kolenoverslagbedrijf OBABeeld Code Rood

Hoewel de actie van Code Rood zaterdag om half 6 afgelopen was, meldde een woordvoerder dat er vijf mensen op het terrein van kolenoverslagbedrijf OBA achter waren gebleven en op eigen initiatief het protest voortzetten.

Zij hadden zich verschanst in een hoge kraan. Zaterdagavond zijn ze opgepakt, omdat ze zich schuldig hebben gemaakt aan huisvredebreuk. Daarnaast was het gevaarlijk, volgens de politie.

Zaterdag werd het hek van het kolenoverslagbedrijf doorgeknipt en betraden daarna zo'n 300 actievoerders het terrein. "Onze actie is niet gericht tegen de werknemers, maar tegen de overheid. Er moet iets veranderen," zei actievoerder Kasper over de 'burgerlijke ongehoorzaamheidsactie'.

Tijdens de actie werden actievoerders, die probeerden het terrein van Nuon te bereiken en beveiligers met brandblussers bedreigden, gearresteerd. Op het terrein van OBA bleef het rustig: de actievoerders hadden beloofd 'voor het donker' weer te vertrekken, hetgeen ze ook deden.

Het kamp dat Code Rood opzette in het Westelijk Havengebied mag van burgemeester Van der Laan blijven staan tot zondagmiddag 17.00 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden