Afgelopen jaar 1,4 miljoen boekingen via Airbnb

Circa 1,4 miljoen mensen boekten afgelopen jaar een verblijf in Nederland via verhuurderswebsite Airbnb. Daarbij hadden zij de keuze uit de woning of een deel van de woning van circa 31.000 actieve verhuurders.

Gemiddeld stelden de verhuurders in 2016 hun woning 28 dagen beschikbaar. Beeld anp
Gemiddeld stelden de verhuurders in 2016 hun woning 28 dagen beschikbaar.Beeld anp

Dat meldde Airbnb dinsdag in een rapport over 2016. Het aantal Airbnb-huurders is in een paar jaar tijd fors toegenomen: in 2012 verbleven er 'slechts' 75.000 mensen via de vakantieverhuurder in Nederland. Het economisch bureau van ING zei eerder te verwachten dat in 2018 het aantal Airbnb-overnachtingen zal stijgen tot 10 miljoen.

Ter vergelijking: in 2015 verbleven er ruim 41 miljoen mensen in een hotel in Nederland.

Gemiddeld stelden de verhuurders in 2016 hun woning 28 dagen beschikbaar en ze verdienden daarmee afgelopen jaar door de bank genomen 3000 euro, al zijn er ook aanbieders die daar ver boven zitten. Bovendien verdienden Amsterdammers gemiddeld 800 euro meer, zo bleek uit eerdere cijfers van Airbnb. Bezoekers bleven gemiddeld 3,5 nacht.

Volgens de verhuursite geven reizigers die via Airbnb boeken gemiddeld meer uit dan reizigers die gebruik maken van traditionele accommodaties. Airbnb schat de uitgaven van de gasten afgelopen jaar op 607 miljoen euro. Daarbovenop werd 188 miljoen euro betaald aan verblijfkosten. Daarmee werd volgens de site een impuls van 800 miljoen euro gegeven aan de Nederlandse economie.

Illegaal aanbod
Onomstreden is Airbnb niet. Onder meer het stadsbestuur van Amsterdam wil de verhuur van woningen via Airbnb aan banden leggen. In december werden afgespraken gemaakt met de verhuursite over het verwijderen van illegaal aanbod. Woningen die zestig dagen zijn verhuurd verdwijnen van de site. Ook is het niet meer mogelijk woningen aan te bieden voor meer dan vier personen.

Airbnb zei voortaan actief te gaan controleren of het aanbod op de site binnen deze regels valt en zo niet, dan zullen de woningen van de site verwijderd worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden