Plus

Afgelegen studentencomplexen trekken onraad aan

Bewoners van studentencomplexen aan de rand van de stad voelen zich onveilig. Ze moeten de buurt levendig maken, maar durven 's avonds niet alleen over straat.

Xandra Hoek, voorzitter van de Asva: 'Studenten worden ingezet om een buurt levendig te maken, ze zijn jong, flexibel en brengen leven in de brouwerij' Beeld Mats van Soolingen
Xandra Hoek, voorzitter van de Asva: 'Studenten worden ingezet om een buurt levendig te maken, ze zijn jong, flexibel en brengen leven in de brouwerij'Beeld Mats van Soolingen

's Avonds met een pistool tegen het hoofd gedwongen worden vijftig euro te pinnen, vastgebonden worden aan je stoel in je containerwoning zodat de kamer leeggeroofd kan worden, of gemorrel aan je deur midden in de nacht.

Voor veel bewoners van de studentencomplexen aan de randen van de stad klinkt dit soort verhalen bekend; omdat ze het zelf hebben meegemaakt, omdat ze erover hebben gelezen op Facebook of omdat ze er via via over hoorden. Met als gevolg dat velen 's avonds niet alleen meer over straat durven, parkjes mijden en op hun hoede zijn voor vage figuren. Blij zijn ze met de betaalbare woning, maar echt veilig voelen ze zich er niet.

Inbraak en beroving
Die conclusie trok ook de Asva Studentenunie uit de eerste resultaten van het Studentenmeldpunt Onveilig Wonen, dat twee maanden geleden opende nadat een vrouw vlak bij het studentencomplex op de Wenckebachweg in Zuidoost seksueel was misbruikt. In korte tijd kwamen daar 52 meldingen binnen over inbraak, beroving en geweldsdelicten rondom of in veertien studentencomplexen, waarvan de meeste gelegen aan de randen van de stad.

"Eén keer begon er iemand om twee uur 's nachts achter me aan te rennen," vertelt de Belgische Marie Lacomble (23). Ze woont in complex Echtenstein in Zuidoost. "Het is vooral de omgeving. Ik zorg daarom dat ik altijd met meer mensen loop 's avonds."

Jorick Amsman (22) woont er nu een jaar. "Ik ben best groot, dus bang ben ik niet. Maar ik fiets wel met een boog om de mensen heen die hier 's nachts in de buurt rondhangen."

Even verderop, bij de Spinozacampus, vertellen twee studentes sociaal-juridische dienstverlening dat ze zich hier in het donker niet op hun gemak voelen. "Als er wat gebeurt, heeft niemand het door. In het centrum voel ik me 's nachts veiliger."

Onstudentikoos stil
Bij de complexen op de Zuiderzeeweg in Oost is er 's avonds laat helemaal niemand meer op straat. Het terrein, grenzend aan een verlaten parkeerplaats en een tramremise, is onstads en onstudentikoos stil. Er is, net als bij sommige andere complexen, geen woonwijk, café, winkeltje of bedrijvigheid te bekennen.

Daardoor zijn de studenten een makkelijke prooi voor inbrekers en de complexen een magneet voor vage figuren, zegt Xandra Hoek, voorzitter van de Asva. "Studenten worden ingezet om een buurt levendig te maken, ze zijn jong, flexibel en brengen leven in de brouwerij, maar voor hen zelf is het niet veilig. Er wordt vaak gedaan alsof het hoort bij wonen in een grote stad, maar iedere student verdient het veilig te wonen."

Om wat te doen aan de grote behoefte aan studentenhuisvesting wil de gemeente tussen 2014 en 2018 achtduizend extra studentenwoningen creëren door bijvoorbeeld het ombouwen van voormalige kantoorpanden. "Sommige complexen komen in onontgonnen gebied," zegt Raymond Frederiks (23) van bewonerscommissie Duwoners. "Daar is het al snel donker en verlaten."

Geen diversiteit aan mensen, weinig mensen die direct aan de straat wonen waardoor er dus ook weinig zicht is op wat zich op straat afspeelt en geen voorzieningen in de buurt zijn de drie grootste problemen, zegt stadsgeograaf Irina van Aalst. Iets wat je vaak ziet bij studentenflats aan de randen van de stad. "Er woont een grote homogene populatie, veel jonge vrouwen die vaak alleen fietsen bijvoorbeeld. Het is er vaak vrij anoniem, je loopt gemakkelijk mee naar binnen. De rustige routes naar de buitenwijken kunnen ook zorgen voor een onbehaaglijk gevoel: het idee dat niemand je ziet of hoort."

Meer reuring
In bewonersgroepen op Facebook worden regelmatig waarschuwingen gedeeld. Iets wat volgens studentenhuisvester Duwo goed is voor het gemeenschapsgevoel, maar het kan ook het gevoel van onveiligheid voeden. "Bel liever de politie," zegt Frederiks, die zelf bij Science Park II in Oost woont. "De incidenten zijn er, maar via Facebook gaan ze ineens als een lopend vuurtje en dat versterkt het onveiligheidsgevoel."

De oplossing zit hem volgens studenten vooral in meer reuring in de nabije omgeving. Horeca, bedrijfjes, meer woon-werkverkeer. Ook Van Aalst denkt dat dit een groot deel van de problemen weg kan nemen. "Met meer voorzieningen die 's avonds ook open zijn creëer je meer stromen mensen en meer diversiteit. Horeca in plaats van een fietsenstalling in de plint van het gebouw bijvoorbeeld."

Marlou Schyns (23), student European studies, woont al vier jaar op de Spinozacampus in Zuidoost en gaat 's avonds niet alleen over straat. "Het scheelt dat World of Food hier in de buurt is gekomen, waardoor de buurt iets meer leeft, maar als het zou kunnen en het betaalbaar zou zijn, woonde ik liever iets meer in de richting van het centrum."

Meldingen bij Onveilig Wonen Asva Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Meldingen bij Onveilig Wonen AsvaBeeld Jorris Verboon/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden