Afgekeurde toch geld waard

AMSTERDAM - Arbeidsongeschikten die cursussen volgen, worden in Amsterdam gedwongen zich te registreren als werkzoekende. Dat is soms nodig om aanspraak te maken op Europese subsidie.Dit blijkt uit brieven van de Dienst Werk en Inkomen (DWI) aan arbeidsongeschikten die voor honderd procent zijn afgekeurd voor werk, maar niet voor inburgeringscursussen en dergelijke. Het staat ook in voorlichtingsmateriaal van de gemeente.

De gemeente zegt op deze manier te trachten arbeidsongeschikten toch kansrijk te maken voor de arbeidsmarkt. Het gaat volgens de Bijstandsbond echter ook om hopeloze gevallen, zoals ouderen die nooit meer zullen werken.

Henk Kroon, medewerker van de Bijstandsbond, is verontwaardigd dat zieken die geen kans op werk hebben, achter de broek gezeten worden. ''Of het nou een paard, een konijn of een halve gek betreft, de Dienst Werk en Inkomen eist om allerlei redenen dat iedereen zich beschikbaar houdt voor werk,'' fulmineert hij. ''Dat geldt ook voor arbeidsongeschikten en mensen die vrijgesteld zijn van sollicitatieplicht. Alleen om geld van Brussel te krijgen.''

DWI eist van de arbeidsongeschikten die inburgeringscursussen volgen, dat zij zich inschrijven bij het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). Ook daarbij wordt vermeld dat dit moet om financiering van het Europees Sociaal Fonds (ESF) mogelijk te maken.

De gemeente meldt de werkwijze ook op haar internetsite. Als 'een traject wordt aangeboden' (iemand een cursus moet volgen) is 'bijna altijd sprake van ESF-financiering en daarvoor is een CWI-inschrijving nodig.'

Het gaat hier om het Europees Sociaal Fonds (ESF).

Het ESF stelt echter volgens DWI niet in alle gevallen de eis dat cursisten ingeschreven moet worden bij het CWI. DWI zal de tekst op de gemeentelijke internetsite wijzigen.

Verder stelt DWI dat de 'trajecten' gegeven worden met het oog op de toekomst. ''Misschien zijn de arbeidsongeschikten later beschikbaar voor werk. Vrijbrieven voor levenslang thuis zitten bestaan niet.''

Het ministerie van Sociale Zaken stelt dat voor ESF-financiering wel verplicht is dat deelnemers aan reïntegratietrajecten werkelijk op zoek zijn naar een baan. Dat kan aangetoond worden met een inschrijving bij het CWI.

Verder blijkt dat DWI 'nulurencontracten' voor zorg of reïntegratietraject afsluit met arbeidsongeschikten. De klant moet een 'traject', een cursus, volgen, maar voorlopig nog voor nul uren.

Volgens DWI gebeurt dat 'om de klant snel in het traject te helpen, zodra deze daartoe in staat is'.

Het Tweede Kamerlid Sadet Karabulut van de SP heeft vragen gesteld aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken. Zij vraagt tevens met welk oogmerk de nulurencontracten worden afgesloten.

De Europese Commissie laat overigens weten geen probleem te hebben met het financieren van cursussen voor arbeidsongeschikten.

''Honderd procent ongeschikt voor werk betekent niet dat deze mensen nooit kunnen werken. Wij laten de lidstaten zelf beoordelen hoe zij arbeidsongeschikten moeten activeren,'' zegt een woordvoerder in Brussel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden