PlusAnalyse

Affaire-Van Haga stelt VVD-commissie voor lastige taak

De integriteitscommissie van de VVD is ontstemd dat Kamerlid Wybren van Haga niet eerder heeft gemeld dat er problemen konden ontstaan rond zijn Amsterdamse vastgoedportefeuille. Volgt er een hard oordeel?

Wybren van Haga Beeld ANP
Wybren van HagaBeeld ANP

Een Kamerlid dat in zijn vrije tijd zaken doet op de vastgoedmarkt, het moet de gemiddelde VVD-kiezer aanspreken. Een ondernemer in de politiek, dat zien liberalen graag.

Volgens ingewijden zag VVD-Kamerlid Wybren van Haga daarom het interne onderzoek naar zijn opereren als huisbaas met vertrouwen tegemoet.

Eind vorig jaar besloot de VVD tot het onderzoek, toen Het Parool meldde dat in meerdere van Van Haga's ruim honderd woningen in Amsterdam meer dan twee huurders wonen. Dat is sinds vorig jaar verboden. Een van de huurders nam een advocaat in de arm en diende een klacht in bij Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag.

De ondervraging door de integriteitscommissie van de VVD moet voor Van Haga een koude douche zijn geweest. De commissie nam, volgens goed ingevoerde bronnen, geen genoegen met Van Haga's stelling dat het niet zijn verantwoordelijkheid is wat er achter de voordeuren van zijn panden gebeurt.

Wantrouwen
Het wantrouwen jegens Van Haga van de commissie is des te groter, omdat het niet de eerste keer was dat hij moest komen opdraven.

Op 30 september vorig jaar, vlak voor zijn beëdiging als Kamerlid, moest hij zich ook al verantwoorden bij de commissie, die onder leiding staat van Willibrord van Beek, commissaris van de Koning in Utrecht.

Toen ging het om geruchten over zakelijke banden tussen Van Haga - destijds oppositieleider in de gemeenteraad van Haarlem - en de burgemeester daar. Volgens ingewijden concludeerde de commissie dat er niets onoorbaars had plaatsgevonden.

Maar aan het slot van die bijeenkomst had de integriteitscommissie expliciet aan Van Haga gevraagd of er nog meer zaken speelden die mogelijk raakten aan de integriteit van de partij. Nee, was het antwoord.

Nagelaten
Toch stond Van Haga precies vier maanden later opnieuw voor de integriteitscommissie: op 31 januari moest het Kamerlid uitleggen waarom hij in september had nagelaten de commissie te melden dat hij een omvangrijke portefeuille Amsterdams vastgoed heeft, die problemen zou kunnen opleveren.

In dat gesprek maakte de commissie volgens ingewijden duidelijk dat de directe betrokkenheid van het Kamerllid bij het bedrijf hem kwetsbaar maakt - Van Haga zocht rechtstreeks met huurders naar een oplossing. Hij heeft de schijn tegen. Voor 1 april moet hij zijn zaakjes op orde hebben, waarschuwde de commissie.

Politieke ongelukken
De vraag is of Van Haga een hard oordeel van de commissie accepteert. Hij meent dat hij, sinds de misstanden openbaar werden, alles in zijn macht doet om misstanden te voorkomen.

Eerder liet hij al blijken de Amsterdamse regels draconisch te vinden. In Haarlem heeft de oud-officier van de commando's een reputatie opgebouwd als politiek straatvechter. Dat vergroot de kans op politieke ongelukken met grote gevolgen, afsplitsing van de VVD-fractie bijvoorbeeld.

De VVD en Van Haga geven geen commentaar zolang het onderzoek loopt. Als de integriteitscommissie besluit haar taak heel beperkt op te vatten, kan de kwestie met een sisser aflopen. Dan geeft de commissie slechts een oordeel over de vraag of Van Haga alles heeft gedaan om de misstanden op te lossen.

Een genadig besluit is dan niet ondenkbaar. Maar met het oog op de rigide gang van zaken tijdens de zitting van 31 januari, zou een mild oordeel al snel de indruk wekken dat de partijtop druk heeft uitgeoefend. Met een Kamermeerderheid van één zetel kan de regeringscoalitie zich geen afvallers permitteren.

Achtergrond

VVD-Kamerlid Wybren van Haga is volgens ingewijden druk bezig om in Amsterdam de situatie van huurders in zijn woningen te legaliseren. Op dit moment is hij door een wetswijziging nog in een aantal woningen in overtreding, omdat die op naam van meerdere huurders staan.

Vanwege diezelfde kwestie loopt een onderzoek van de gemeente naar het woningbezit van prins Bernhard van Oranje-Nassau, die privé en via bedrijven 590 woningen, kantoren en winkels in bezit, waarvan 349 in Amsterdam.

Zie ook: Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt, 'Zakenprins' Bernhard: een grote belegger van koninklijken bloede en Huurders Bernhardpanden: 'In angst dat je je huis uit moet'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden