Afdelingshoofd KNO van AMC legt functie neer

Het hoofd van de kno-afdeling van het Academisch Medisch Centrum legt haar functie neer na een rapport van Ernst & Young over de afdeling.

Malika Sevil
null Beeld anp
Beeld anp

De Registratiecommissie Geneeskundige Specialisten stelde eerder in een rapport vast dat het opleidingsklimaat op de afdeling onveilig was. In het televisieprogramma Zembla sprak een anonieme bron van 'een angst- en pestcultuur'. De sfeer tussen de specialisten in opleiding en de leiding was ontwricht.

De raad van bestuur nam maatregelen die de sfeer en het werkklimaat moesten verbeteren. Ook schakelde het ziekenhuis het adviesbureau Ernst & Young in. "De raad van bestuur wilde het probleem bij de wortel aanpakken," zegt een AMC-woordvoerder. "De aanbeveling van Ernst & Young is om de structuur en de samenstelling van de afdeling op de schop te nemen. Die conclusie is omarmd door de raad van bestuur."

Daarop heeft het hoofd van de afdeling, Wytske Fokkens, gezegd:dan leg ik mijn functie neer. De functie van chef de policlinique, die door Erik van Spronsen werd vervuld, is opgeheven. Beiden blijven wel aan het werk als kno-arts.

De kno-afdeling van het ziekenhuis kwam eerder in het nieuws omdat het AMC een calamiteit niet had gemeld bij de inspectie. Bij een operatie van een baby is verkeerd hechtdraad gebruikt. Ziekenhuizen moeten calamiteiten altijd melden, bij complicaties hoeft dat niet.

Het AMC zag het incident als 'complicatie' en meldde het niet, maar achteraf blijkt dat het beter was geweest het wel te doen, zegt de woordvoerder. Overigens staan volgens de woordvoerder beide zaken, die van het hechtdraad en het opleidingsklimaat, los van elkaar. "Volgens het bureau is de kwaliteit van de patiëntenzorg nooit in het geding geweest."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden