Afdankertjes Koningsdag worden nieuwe collectie op Fashion Week

Zes jonge alumni van de Rietveld en het Amsterdam Fashion Instituut (Amfi) verzamelden kleding op Koningsdag en verwerkten dit tot nieuwe kledingstukken. De collectie Circular Fashion die ze hiermee maakten, is tijdens de Amsterdam Fashion Week te zien.

Jorien van der Keijl
Designer Mayer heeft haar 3D geprinte masker op. Volgens haar duurzaam, want met 3D printen werk je zonder afval. Beeld Sarah Mayer
Designer Mayer heeft haar 3D geprinte masker op. Volgens haar duurzaam, want met 3D printen werk je zonder afval.Beeld Sarah Mayer

Een grote groene trui of een gekleurd gilletje uit de verkleedkist: zelfs op Koningsdag wilde niemand ze meer hebben. Bíjna niemand. Alumni van de Gerrit Rietveld Academie en het Amsterdam Fashion Institute (Amfi) namen ze toch mee en gebruikten ze voor een speciale collectie. Ook kilo's kleding uit speciale containers van de gemeente werden verwerkt tot outfits. De studenten werden hierbij gecoacht door ontwerper Hans Ubbink en hoofddocenten Niels Klavers (Rietveld) en Peter Leferink (Amfi).

Klassieke avondjurk
In de bergen kleding zaten veel T-shirts, truien en sokken, maar de ontwerpers vonden ook opvallend veel pakken en herenkostuums. "Mensen beweren dat ze hun pak altijd jaren in de kast hebben hangen, maar kennelijk zijn deze kledingstukken dus niet zo tijdloos," aldus Leferink.

Met de kostuums ging designer Ariëlle van der Vaart (Amfi) aan de slag. Ze haalde de pakken uit elkaar en maakte daarvan totaal verschillende outfits. Zo ontstond uit de berg met tweedehands kleding een klassieke, zwarte avondjurk.

Tijme Veldt (Rietveld) wilde met zijn collectie een statement maken over dure merkkleding. Hij gebruikte voor zijn designs de kleding en labels van goedkope merken als C&A en H&M, waardoor het duidelijk zichtbaar werd waar zijn ontwerp van is gemaakt.

Grote veranderingen
Tijdens het designproces confronteerde Leferink de designers telkens met hun keuze voor het gebruikte materiaal. Hij wilde weten: komen de gebruikte ritsen ook uit het afval of zijn ze zelf gekocht? Wat voor verf is er gebruikt? En waar komt het garen vandaan?

De Circular fashion show is de kick off van de overkoepelende campagne van de gemeente 'Amsterdam maak er wat van', waarin het goed scheiden en hergebruik van afval centraal staan.

Leferink is van mening dat de modeindustrie grote veranderingen moet doormaken. "Alleen ontwerpen is niet meer voldoende. Een designer is nu ook een developer." Volgens Leferink dient een designer rekening te houden met innovatie en duurzaamheid. "Een student onderzocht hoe je duurzaam kleurpigment kon verkrijgen uit bacteriën. Dan denk je verder dan alleen kleding ontwerpen."

Binnen de groep waren de meningen verdeeld over de noodzaak van duurzame kleding en het succes hiervan in hun collectie. Een ontwerper wil laten zien wat voor mooie kleding je nog uit een berg tweedehands afdankertjes kunt maken, maar vond het minder belangrijk of dit proces geheel duurzaam is geweest. Een ander trok de term duurzaamheid in twijfel. Is natuurlijke verf dan wel zo goed voor het milieu? "De discussie over wat duurzaam is of wat het moet zijn, is belangrijk. Alleen dan komen we tot een betere wereld."

Nieuwsgierig hoe de kleren van Koningsdag een nieuw leven is ingeblazen? Je kunt hier een kaartje kopen voor de modeshow. De Fashion Week is van 13 tot en met 16 juli.

Circular Fashion Show
Datum: 16 juli 2017 Tijd: 20.00-21.00
Prijs: 17,50
Locatie: Transformatorhuis Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden