AFC heeft eindelijk dé titel

Feest bij AFC. Foto Marcel Israel Beeld
Feest bij AFC. Foto Marcel Israel

AMSTERDAM - De eeuwige tweede is geen 'runner-up' meer. Na 33 jaar in de hoofdklasse heeft AFC tegen Omniworld met een 4-0 zege de eerste titel in de hoogste klasse van het amateurvoetbal behaald.

Enkele AFC-bestuurders hebben zich tien minuten voor het einde van de wedstrijd bij het hek van het hoofdveld verzameld. Zij maken zich vast op voor de huldiging. Dat gaat iets speciaals worden, want het is de eerste keer in de historie van de club dat AFC de hoofdklasse A wint. Sinds de invoering van de zondaghoofdklasse in 1974, speelde AFC slechts drie jaar niet in die klasse.

Voorpret
Secretaris Kees Gehring heeft al voorpret. Hij wrijft in zijn handen. Dan wordt hij aangestoten. ''Je zoon komt erin, Kees.'' Die zoon is Bobby. Al het hele seizoen geblesseerd, maar net op tijd fit voor een paar minuten in de kampioenswedstrijd. Nota bene zijn eerste minuten van het seizoen. Een goed gevoel voor timing kan de dertigjarige middenvelder niet worden ontzegd.

De jongste telg uit de echte AFC-familie trekt zijn trainingsjack uit en rent onder luid applaus het veld in. Hij staat net vier minuten in het veld als een voorzet zijn hoofd bereikt. Een ferme knik later ligt de bal in het net. Vader Kees kan alleen maar lachen. ''Net een jongensboek,'' stamelt hij.

Voorzitter Machiel van der Woude krijgt dan al diverse telefoontjes van concurrenten, die hem feliciteren met het kampioenschap. ''Argon belde net. Leuk.''

Een week wachten
De club uit Mijdrecht was één van de twee overgebleven concurrenten, maar haakte vorige week af na een nederlaag bij Chabab. AFC had toen al de titel kunnen pakken, maar omdat Hilversum - de andere concurrent - won, werd het feest een week uitgesteld. Een puntje tegen nummer laatst Omniworld was daarom al voldoende.

Als de scheidsrechter voor het laatst fluit, is dat puntje binnen. Het hek gaat open en wissels en bestuurders rennen het veld op en vallen elkaar in de armen.

Bobby Gehring kijkt vanaf een afstandje toe. Hij geniet in stilte van de titel. ''Je moet niet bij mij zijn. Die jongens hebben het gedaan,'' zegt hij terwijl hij naar de hossende menigte wijst. ''Ik doe ook maar één keer mee.''

Zijn teamgenoot Peter Post houdt het niet droog. ''Ongelooflijk. Ik zit nu vijf jaar bij het eerste en steeds waren we zo dichtbij. Eindelijk hebben we de titel!''
In de kleedkamer wrijft ook teammanager Henk Bijlsma in zijn ogen. Daar is champagne in gekomen. ''En natuurlijk komt er ook een hoop emotie bij kijken,'' stamelt hij. ''Het doet me heel veel.''

Dat laatste is een flink understatement. De huidige elftalbegeleider is al 35 jaar bij het eerste elftal betrokken. Eerst als speler, later als teammanager en bestuurslid. Aan het begin van dit seizoen keerde hij terug in zijn oude rol van elftalbegeleider.

Een proces van jaren
''Het is natuurlijk niet alleen het succes van dit jaar,'' verklaart Bijlsma. ''Het is een proces geweest. We hebben hier jaren naartoe gewerkt. Daar heeft iedereen zijn steentje aan bijgedragen.''

Hij heeft zich buiten het zicht van de feestende spelers opgesteld om even tot zinnen te komen. De teammanager kijkt even naar trainer Cor ten Bosch, die een schoon pak aantrekt. Hij is net door zijn spelers onder de douche gegooid.

''Gelukkig had ik daar op gerekend,'' zegt Ten Bosch. ''Ik heb gewoon twee schone pakken meegenomen. Had ik vorige week ook al.''

Dat Ten Bosch ook toen al rekening hield met een kampioenschap, tekent de trainer. De laatste vijf jaar was AFC namelijk ook al steeds dicht bij de titel, maar even vaak haakten de Amsterdammers op het beslissende moment af.

De term eeuwige tweede was op geen enkele club zo goed van toepassing als op AFC. De term wordt binnen de club als een geuzennaam gezien. Zelfs het clublied verwijst er naar met de zin 'Eens worden wij weer 'runners-up'.

''Of we die zin nu uit het clublied gaan schrappen? Dat lijkt me niet,'' grinnikt Bijlsma. ''AFC is en blijft een club van tradities, dus misschien worden we volgend jaar wel opnieuw runners-up.'' (HAYTZE TEERINK)


AFC - FC Omniworld 4-0

AFC wist vooraf dat het aan één punt genoeg had om kampioen te worden. De Amsterdammers wisten ook dat Omniworld vol voor de winst zou gaan om rechtstreekse degradatie te ontlopen. De thuisploeg begon daarom fel aan de wedstrijd. Al in het eerste kwartier had Sjoerd Jens drie keer kunnen scoren, maar gingen zijn gedachten sneller dan zijn voeten.

In de blessuretijd van de eerste helft zorgde de spits indirect toch voor de eerste treffer door over een Almeers been te gaan. Magid Jansen benutte de toegekende penalty. Na rust bouwde AFC verder aan de zege. Chelton Linger strafte een fout van de Almeerse verdediging af na een sublieme assist van Jens, Jansen scoorde zijn tweede treffer via binnenkant paal en invaller Bobby Gehring completeerde het kwartet doelpunten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden