reportage

'Af en toe was Eberhard van der Laan net een mens'

Lichtvoetig en met humor brachten gewone Amsterdammers, kenners en collega's vrijdagavond in De Balie een ode aan Eberhard van der Laan. "Als je het niet met hem eens was, had je het moeilijk."

null Beeld anp
Beeld anp

"Zoals er nu over hem wordt gepraat, krijg ik steeds meer het gevoel dat ik een heilige heb gekend. Dat bevalt me wel," zegt Chris van Dijk, die samen met Eberhard van der Laan advocatenkantoor Kennedy Van der Laan oprichtte. "Maar af en toe was het net een mens. Hij was verschrikkelijk veeleisend."

"Als stagiairs op ons kantoor hun geschreven stukken voorlegden aan Eberhard, zette hij er meer rode strepen doorheen dan er woorden op papier stonden. Als iets niet goed was, kreeg je dat flink te horen."

Burgervader
Van Dijk vertelt hoe hij begin jaren negentig samen met Van der Laan en wat anderen in Café Dantzig besloot een advocatenkantoor te beginnen. Van der Laan bedacht de 'grondwet' die het kantoor altijd zou moeten bewaken: "Goed. Leuk. Commercieel. Niet asociaal." Van Dijk: "Van dat alles was Van der Laan de exponent."

De advocaat vertelt het vrijdagavond ontspannen in De Balie, waar zo'n 150 Amsterdammers bijeen zijn voor 'een ode aan Van der Laan'. Om afscheid te nemen, nog een paar anekdotes te horen en om even dicht bij de man te zijn die uitgroeide tot een burgervader waarmee kennelijk iedereen een band voelde. Een vrouw in het publiek, die Van der Laan slechts een keer ontmoette, barst in snikken uit.

Oud-burgemeester Job Cohen, die met warmte over zijn opvolger spreekt, toont zich niet verbaasd over de gevoelens die Van der Laan losmaakte bij de Amsterdammers. "Doordat hij écht luisterde naar mensen, zagen zij hem als een burgervader. Die verbinding was belangrijk, juist in deze tijd van polarisatie."

undefined

Sluwe debater
Maar Van der Laan was ook een sluwe debater, die feilloos wist hoe een discussie zou lopen en die altijd zijn zin kreeg.

Advocaat Van Dijk, lachend: "Hij deed dat fenomenaal. Hij complementeerde de vorige spreker uitvoerig, begon aan zijn eigen verhaal dat volledig tegenovergesteld was en aan het eind van de avond had de eerste spreker het gevoel dat ze hetzelfde wilden." Job Cohen: "Hij wist altijd contact te maken met zijn tegenstander, om die vervolgens keurig te parkeren."

Bas Soetenhorst, journalist van Het Parool, interviewde Van der Laan vaak. "Hij kon heel stekelig reageren op vragen. Die zag hij al snel als een aanval op zijn integriteit."

Marjolein Moorman, leider van de Amsterdamse PvdA: "Hij vond eigenlijk altijd dat hij gelijk had. 'Komt allemaal goed Marjolein, de PvdA krijgt gewoon 25 zetels,' zei hij rond de verkiezingen. Heeft hij één keer toch geen gelijk gehad."

- Burgemeester Eberhard van der Laan werkte maandenlang door, ondanks zijn ziekte. Hij deelde uit, incasseerde. Hij was kwetsbaar en scherp: De laatste maanden van Van der Laan als burgemeester.

- Geliefd was hij altijd al, maar nadat Van der Laan meldde dat hij ziek was steeg zijn populariteit tot ongekende hoogte: De burgemeester die een volksheld werd.

- Een burgervader die geliefd was bij alle Amsterdammers, maar ook een harde bestuurder die werd gevreesd door zijn ambtenaren. Joviaal en charmant, maar soms ook bot en bloedchagrijnig. Een straatvechter met een hekel aan verliezen: Amsterdam is zijn geliefde, integere doordouwer kwijt.

Eberhard van der Laan, de bepalende momenten uit zijn leven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden