Update

AEX sluit op laagste punt 2010

null Beeld

AMSTERDAM - De AEX-index, de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs, heeft dinsdag de laagste slotstand van het jaar bereikt. Zorgen over de Europese schuldencrisis en onrust op het Koreaanse schiereiland, domineerden de hele dag de stemming.

De AEX sloot met een verlies van 8,54 punten (2,7 procent) op 305,03 punten. Op het dieptepunt van de dag stond de graadmeter op een stand van 301,48 punten. Ook de MidKap-index bereikte een nieuw laagste punt van het jaar. De index met middelgrote fondsen sloot 3,7 procent lager op 485,88 punten.

Op de grote Europese beurzen van Frankfurt, Londen en Parijs gingen 2,3 tot 2,9 procent omlaag. ''Het is typisch 'Een nieuwe dag, nieuwe angsten''', zei fondsmanager Corné van Zeijl van SNS Asset Management. ''Nu is het weer het gedoe rond de Spaanse spaarbanken en Noord-Korea.''

CajaSur

Dit weekeinde werd bekend dat de Spaanse centrale bank de regionale spaarbank CajaSur moest redden. Dinsdag kwam daarbij dat vier regionale banken een gedeeltelijke fusie zouden willen realiseren. De vrees is dat de ontwikkelingen een opmaat zijn voor een nieuwe bankencrisis.

Door de onrust stond de euro weer onder druk. De Europese eenheidsmunt noteerde op het laagste punt 1,2174 dollar. Dat was weinig verwijderd van de laagste stand van dit jaar van circa 1,2142 dollar die vorige week werd bereikt. Bij het slot van de beurzen was de munt enigszins hersteld en noteerde 1,2285 dollar.

Noord- en Zuid-Korea

Tegelijkertijd liep de spanning tussen Noord- en Zuid-Korea op. Er waren berichten dat Noord-Korea zou zich voorbereiden op een oorlog. Het communistische land maakte dinsdag bekend alle banden met Zuid-Korea te verbreken. Financiële markten reageren over het algemeen zenuwachtig op dergelijke geopolitieke spanningen.

Het waren vooral de financiële fondsen die het moesten ontgelden. In de AEX verloor ING 6,1 procent en leverde Aegon 5,1 procent in. In Londen raakte Barclays 5,7 procent kwijt en ging Royal Bank of Scotland 5,9 procent omlaag. Het Franse Crédit Agricole ging 6,7 procent omlaag.

Positief nieuws

Op het Damrak kwamen enkele bedrijven met positief nieuws naar buiten. Technisch dienstverlener Imtech maakte bekend voor 31 miljoen euro aan orders te hebben ontvangen van de autobedrijven Porsche, Audi en Daimler. Het aandeel sloot desondanks 4,6 procent lager.

Biotechnologiebedrijf Pharming liet weten eind juni een definitief oordeel van de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA te verwachten over Rhucin. Dit middel voor de behandeling van zwellingen van zacht weefsel is het eerste en belangrijkste product van het bedrijf. Beleggers reageerden positief en zetten het aandeel 11 procent hoger. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden