AEB onder verscherpt toezicht na serie branden

Na een serie branden is het Amsterdamse afvalenergiebedrijf AEB onder verscherpt toezicht geplaatst. AEB moet meer veiligheidsmaatregelen treffen om herhaling te voorkomen.

De nieuwe scheidingsinstallatie van het AEB Beeld Charlotte Odijk
De nieuwe scheidingsinstallatie van het AEBBeeld Charlotte Odijk

Dat is de conclusie van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, de instantie die namens de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland toeziet op de meest risicovolle bedrijven. Daar valt AEB ook onder, net als chemische fabrieken en de benzineopslagterminals in de haven.

Bij de branden -vijf keer, allemaal in 2017- hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. Maar door de manier waarop AEB op de branden heeft gereageerd, vraagt de Omgevingsdienst zich hardop af of de veiligheid bij het afvalenergiebedrijf in goede handen is.

Niet onderzocht
Zo werden de oorzaken van de branden, volgens de Omgevingsdienst, niet of niet grondig genoeg onderzocht, waardoor de inspecteurs betwijfelen of AEB daar genoeg lering heeft getrokken. Verder voldoen de onderzoeksrapporten niet. De Omgevingsdienst betwijfelt ook of het onderhoud op peil is en of de organisatie over genoeg technische kennis beschikt.

'Hierdoor is een verhoogd risico op een groot incident,' schrijft de Omgevingsdienst, afgekort OD NZKG. 'De OD NZKG maakt zich ernstige zorgen over de veiligheidssituatie bij AEB.'

De consequentie is dat AEB vaker en intensiever wordt gecontroleerd tot alle zorgen zijn weggenomen. Voor volgende week moet AEB bovendien met een plan van aanpak komen. De Omgevingsdienst kan AEB vervolgens ook nog een last onder dwangsom opleggen en er is aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie. Het toezicht heeft geen gevolgen voor de verwerking van het Amsterdamse huisvuil dat bij AEB wordt gescheiden en verbrand.

"Vervelend, dit is niet wat wij willen. Veiligheid staat bij ons echt bovenaan," reageert een woordvoerder van AEB. Maar AEB benadrukt ook dat de veiligheid voor medewerkers en omliggende bedrijven niet in het geding is.

AEB zegt verder dat al in 2014 een verbeterprogramma is gestart. Dat programma heeft vorig jaar een vervolg gekregen en dat wordt nu vanwege de bevindingen van de Omgevingsdienst versneld.

Roosters
Drie van de branden ontstonden op roosters onder de ketels waar het afval in de brand wordt gestoken, mogelijk omdat een vettige substantie uit het afval naar beneden was gedruppeld. Inmiddels heeft AEB een detectiesysteem geinstalleerd zodat een eventuele brand meteen geblust kan worden.

Verder was er brand in een containeropslagplaats door een kapot TL-armatuur en in de bunker waar vuilniswagens het afval storten. Ook bleek een sprinklerinstallatie deels buiten bedrijf.

Lees meer: Nooit meer naar de plasticbak? Dat is nog de vraag en Boete van 350.000 euro voor afvalverwerker Amsterdam

Het gebouw van AEB Beeld AEB
Het gebouw van AEBBeeld AEB

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden