Advocatentaps: Justitie blijft overeind

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie (OM) en een Amsterdamse rechter-commissaris zijn in de zaak tegen witwasser Andy G. niet volgens de wettelijke regels omgesprongen met afgeluisterde telefoongesprekken waaraan advocaat Evert Hingst deelnam.Zij hebben die regels echter niet doelbewust aan hun laars willen lappen, zo oordeelde het gerechtshof in Amsterdam woensdag in de strafzaak tegen G.

Het OM heeft volgens het hof zijn recht op vervolging dan ook niet verspeeld, zoals G.'s advocaat Bram Moszkowicz twee weken geleden heeft betoogd. De raadsman vond dat het OM ''ontluisterend'' te werk is gegaan in het onderzoek tegen zijn cliënt. Het hof veroordeelde G. tot achttien maanden cel, na een eis van 2,5 jaar.

De in oktober 2005 geliquideerde Evert Hingst, toen al van het tableau geschrapt, werd vanaf april 2004 ruim een jaar lang telefonisch afgeluisterd. G. was toen zowel zijn cliënt als zakenpartner. Hingst was destijds zelf verdacht van onder meer witwaspraktijken.

In de zaak rond Hingst maakte justitie afspraken met de plaatsvervangend deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten over wat te doen met de telefoontaps. Het hof prees de omzichtigheid waarmee die afspraken zijn gemaakt, maar was tevens van oordeel dat dergelijke afspraken volgens de regels niet kunnen.

Justitie ging recentelijk hard onderuit in de zaak tegen de Hells Angels, waarin tal van gesprekken tussen de verdachten en hun advocaten afgeluisterd bleken. Bovendien waren de uitgewerkte verslagen van deze gesprekken tegen de regels in niet vernietigd. Volgens Moszkowicz was het in de zaak-G. nog een graadje erger, maar het hof volgde die zienswijze niet. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden