Advocatenkantoor maakt app: wat te doen bij inval?

Het Amsterdamse advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek heeft een app gemaakt waarmee bedrijven uitgebreid advies krijgen over wat zij moeten doen bij een inval van controleurs als de Belastingdienst, de Autoriteit Financiele Markten of het Openbaar Ministerie.

Medewerkers van de FIOD bij een inval bij een garagebedrijf in Amsterdam-Noord in 2012 Beeld anp
Medewerkers van de FIOD bij een inval bij een garagebedrijf in Amsterdam-Noord in 2012Beeld anp

Het kantoor wil ervoor zorgen dat bedrijven weten welke rechten en plichten zij hebben als de controleurs voor de deur staan. 'Dawn Raids,' heet de app, wat vrij vertaald 'inval bij ochtendgloren,' betekent, naar het favoriete tijdstip van autoriteiten om een controle uit te voeren.

In de app geeft de gebruiker aan welk orgaan voor de deur staat en vervolgens geeft de app adviezen over wat wel en niet te doen. Als het Openbaar Ministerie binnenvalt: wees beleefd en werk mee, maak kopieen van legitimatiebewijzen en registreer welke documenten en data worden meegenomen. En: voer geen gesprekken over de telefoon, de kans is aanwezig dat die wordt afgeluisterd. En natuurlijk: neem contact op met een van de in invallen gespecialiseerde advocaten van het kantoor.

Volgens Patrick Ploeger, partner bij De Brauw Blackstone Westbroek, is de app ideaal, omdat je hem altijd bij je hebt. 'Er zijn natuurlijk draaiboeken voor een inval, maar die liggen niet altijd voor handen, zo blijkt in de praktijk. Met name die eerste momenten van een inval zijn cruciaal. In het verleden hebben bedrijven bijvoorbeeld wel eens hoge boetes gekregen van de mededingingsautoriteiten, omdat zij verzegelde deuren toch hadden geopend. Dat soort zaken wil je vermijden.' Ploeger kan niet zeggen of de app al in de praktijk is gebruikt.


Het advies als het OM binnenvalt: vraag om identificatie en het doel van de inval Beeld Screenshot Dawn Raids
Het advies als het OM binnenvalt: vraag om identificatie en het doel van de invalBeeld Screenshot Dawn Raids
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden