Advocatenkantoor dreigt met stop lange processen: 'Grens bereikt'

Eén van de meest vooraanstaande strafrechtkantoren weigert nog langer verdachten bij te staan als de staat dat in langer slepende processen niet langer wil betalen.

Paul Vugts
Sander Janssen Beeld ANP
Sander JanssenBeeld ANP

De actie wordt aangevoerd door Sander Janssen, onder meer advocaat van Willem Holleeder en prominente Marokkaans-Nederlandse criminelen.

Janssen schrijft in een brief aan de directeur van de Raad van Rechtsbijstand - die namens de staat de vergoedingen van strafadvocaten regelt - dat zijn kantoor niet anders kan dan deze daad te stellen vanwege 'de zorgen over de ontwikkelingen op het gebied van de gefinancierde rechtsbijstand'.

Het kantoor roept andere advocaten op het voorbeeld te volgen.

Bijstand
Janssen is partner van het Amsterdamse kantoor Cleerdin en Hamer Advocaten, met één van de grootste strafrechtpraktijken van het land.

Evenals de vele advocaten die deze week met korte stakingen protesteren, ageert Janssen al lange tijd tegen de steeds verder afkalvende betalingen voor bijstand aan verdachten die dat zelf niet kunnen betalen (de overgrote meerderheid).

Kantoren krijgen door de bezuinigingen geregeld zulke lage vergoedingen voor hun werk dat ze nauwelijks een bescheiden uurloon overhouden aan complexe zaken en zelfs geld op hun verdediging van de verdachten toeleggen.

Janssens kantoor deed een steekproef waaruit bleek dat advocaten van zijn kantoor in forse zaken - over een ontnemingsvordering, over een woningoverval - zo veel meer werk hadden verricht dan via het vaste bedrag werd vergoed, dat ze op die zaken uiteindelijk verlies hadden geleden.

Hij schreef daarover ruim een jaar geleden een brandbrief aan de Raad voor de Rechtsbijstand, maar de vergoedingen verslechterden alleen maar - hetgeen Janssen overigens niet de raad verwijt, die het geld verdeelt, maar de regering. Hij neemt de raad echter als aanspreekpunt.

Geen extra uren
Onlangs kreeg zijn kantoor weer geen extra uren vergoed voor een zaak over een diefstal met geweld, waarin een medeverdachte vijf jaar cel had gekregen. Janssen: "Na veel inspanning van de advocaat is de ontkennende verdachte vrijgelaten uit voorlopige hechtenis, er staat dus veel op het spel, maar er moet nog allerlei onderzoek plaatsvinden in de aanloop naar de zitting."

Al dat werk zou onvergoed blijven omdat het vaste bedrag voor de zaak al is opgesoupeerd en een verzoek om verhoging van de vergoeding is afgewezen.

"Het spijt me u te moeten mededelen dat de grens daarmee is bereikt. Wij zullen in deze laatste zaak rechtbank, Openbaar Ministerie en cliënt laten weten dat de verdediging niet kan worden voortgezet," schrijft Janssen in zijn brief aan de raad. "Ook in andere zaken zullen de advocaten van mijn kantoor en ikzelf vanaf dit moment geen werkzaamheden meer verrichten wanneer daar geen vergoeding tegenover staat."

De advocaten van het kantoor 'hopen en verwachten' dat andere strafrechten het voorbeeld zullen volgens, schrijft Janssen.

De Raad voor Rechtsbijstand heeft nog niet kunnen reageren. Minister Sander Dekker (rechtsbescherming) vindt dat het noodzakelijk is de stijgende kosten voor rechtshulp verder 'te beteugelen'.

Voor de verdediging van Willem Holleeder heeft Janssens stap overigens geen consequenties. Diens zaak is zo complex en groot dat de Janssen en kantoorgenoot Robert Malewicz wel doorbetaald krijgen.

Lees ook: Dit was dag 50 in proces Holleeder

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden