Advocatenechtpaar bestraft voor schimmige vastgoeddeal

Het Amsterdamse advocatenechtpaar Hans Froon en Marijke Helmonds is tuchtrechtelijk op de vingers getikt vanwege te nauwe banden met de beruchte Israëlische familie Barazani. De advocaten waren actief betrokken bij een vreemde vastgoeddeal.

Maarten van Dun
Kerkstraat 39 met daarin coffeeshop The Dolphins Beeld Google streetview
Kerkstraat 39 met daarin coffeeshop The DolphinsBeeld Google streetview

Froon (65) is door de Raad van Discipline twee maanden voorwaardelijk geschorst, zijn kantoor- en echtgenoot Marijke Helmonds (56) krijgt een waarschuwing. Het echtpaar staat al jaren de omstreden vastgoedbaas Asaf Barazani bij en onderhield, buiten hun juridische bijstand, zakelijke banden met de Israëliër. Daardoor 'brachten zij de onafhankelijke dienstverlening in gevaar', concludeert de Raad.

Asaf Barazani (58) staat aan het hoofd van de Israëlische vastgoedfamilie Barazani, die sinds de jaren negentig een groot deel van het Damrak opkocht en op bedenkelijke wijze exploiteerde. Daarbij werd de fiscus op grote schaal getild. In 2009 trok de gemeente de vergunningen in van de Barazani's, waarna de panden voor veertig miljoen euro werden verkocht aan NV Stadsgoed, in het kader van het Project 1012. In 2013 werd een aantal familieleden veroordeeld voor belastingontduiking.

De tuchtzaak tegen Froon en Helmonds werd aangebracht door de Amsterdamse deken van de orde van advocaten én het Bureau Financieel Toezicht (BFT), dat de financiële handel en wandel van advocaten controleert.

Vastgoed
Bij de deken en het BFT was grote onvrede ontstaan over de handelwijze van Froon en Helmonds rondom een opmerkelijke vastgoedtransactie met een pand in de Kerkstraat. Dat pand, met daarin coffeeshop The Dolphins, verkocht Asaf Barazani in 2013 voor een opvallend lage prijs, via een ingewikkelde constructie. Die werd door Froon bedacht: op papier werden Froon en Helmonds mede-eigenaar van de stenen en gebruikten ze de opbrengst van de verkoop om geld te innen dat Barazani nog aan hun kantoor was verschuldigd. Ook andere geldstromen werden via de transactie geregeld: privé investeerden de advocaten samen met Barazani in vastgoed in Duitsland.

Het pand in de Kerkstraat werd verkocht daags voordat het executoriaal geveild zou worden, nadat een architect er beslag op had gelegd vanwege een slepend conflict met Barazani. Hoewel het pand een WOZ-waarde had van ruim 678.000 euro, ging het voor 400.000 euro van de hand. De kopers (de uitbaters van de coffeeshop) werden volledig gefinancierd door Barazani.

Wat Froon ook de wenkbrauwen had moeten doen fronsen, zo vindt de Raad, is het feit dat de in Israël als woekeraar beruchte Shlomo Narkis een hypotheek had verleend op het pand, maar dat hij kennelijk zonder tegenprestatie instemde met de verkoop. Het echtpaar was niet bereikbaar voor commentaar.

null Beeld Parool
Beeld Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden