Advocaten Youssef O.: 'Strafeis is exorbitant'

Youssef O. (22) heeft weliswaar een gestolen BMW mee van Eindhoven naar Amsterdam gereden en hij heeft in zogeheten 'peilbakens' gehandeld, maar dat hij twee liquidaties heeft voorbereid, kan justitie niet bewijzen.

Forensisch medewerkers van de politie doen onderzoek in de Knokkestraat. Beeld anp

Dat stelden zijn advocaten Desiree de Jonge en Sander Janssen donderdag in hun pleidooi. Ze willen vrijspraak en vinden de strafeis van justitie, twaalf jaar, exorbitant.

Volgens justitie bereidde O. op 1 november 2014 de moordaanslag voor van crimineel Chahid Yakhlaf, door een peilzender onder diens huurauto te plakken waarmee hij eenvoudig was te lokaliseren. Die daaropvolgende liquidatiepoging mislukte (waarna Yakhlaf op Oudjaarsdag 2015 overigens alsnog is doodgeschoten).

Vervolgens bereidde O. volgens justitie met drie vrienden uit Amsterdam-Oost de liquidatie voor van Samir Z. uit West, ook weer door onder diens huurauto een peilbaken te bevestigen.

Peilbakens
Voor zijn advocaten staat weliswaar vast dat O. een handeltje had in de gewraakte peilbakens 'waarmee niet alleen ontrouwe echtelieden kunnen worden opgespoord' en hetgeen 'onverstandig en ernstig moreel laakbaar is', maar dat hij de zenders plakte onder auto's van criminele rivalen blijkt volgens de raadslieden niet uit het dossier.

Zo was hij op het moment dat het baken onder auto van Yakhlaf geactiveerd werd aantoonbaar ergens anders en ook al wist hij wel dat het ophalen van een gestolen BMW uit Eindhoven 'geen zuivere koffie was', van de wapens die in die auto aanwezig waren was hij niet op de hoogte.

"Dat hij vanuit het niets gepromoveerd zou zijn naar een professioneel liquidatieteam of zelfs maar het ondersteuningsteam daarvan, doet geen recht aan zijn persoon en aan deze zaak."

Blackberry
Ook uit het mailverkeer dat het Nederlands Forensisch Instituut wist op te diepen uit de gecodeerde blackberry's van O.'s medeverdachten, blijkt volgens de advocaten juist dat O. en zijn medeverdachten de BMW uit Eindhoven wilden parkeren en achterlaten in de buurt van het Belgiëplein in Amsterdam-West. Dat zij mogelijk na een korte stop wilden doorrijden om een liquidatie te plegen, zoals door het Openbaar Ministerie was gesuggereerd, deden zij af als gevaarlijke speculatie.

De rechtbank doet op 11 mei uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden