Advocaten willen ex-ministers horen in liquidatiezaak

In het hoger beroep in de Amsterdamse liquidatiezaak Passage willen advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz van de van huurmoord verdachte Jesse R. de voormalige ministers van Justitie Benk Korthals en Piet Hein Donner verhoren.

Benk Korthals Beeld anp
Benk KorthalsBeeld anp

Ook willen ze de gewezen voorzitters van het college van procureurs-generaal, Joan de Wijkerslooth en Harm Brouwer, en (ex-)Kamerleden André Rouvoet (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) als getuige oproepen.

De advocaten van de tot levenslang veroordeelde R. willen hen verhoren over de intenties van de regering, de Eerste en Tweede Kamer en de procureurs-generaal bij het maken van de kroongetuigenregeling. Het Openbaar Ministerie heeft aan kroongetuige Peter la Serpe volgens de raadslieden beloften gedaan die het nooit had mogen doen.

Criminele winsten
Zo worden La Serpes criminele winsten niet afgepakt, waaronder de 65.000 euro die hij zegt te hebben gekregen voor de liquidatie van hasjhandelaar Kees Houtman in 2005. Voor zijn beschermingsprogramma kreeg La Serpe volgens de advocaten een slordige twee miljoen euro. De kroongetuigenregeling staat alleen een halvering van de strafeis toe.

De rechtbank is volgens de verdediging van R. ten onrechte akkoord gegaan met de afspraken met de kroongetuige, omdat de wettelijke regeling uit 2001 volgens de rechters zonder tegenspraak van het parlement was opgerekt door de top van het OM. De advocaten zullen in hoger beroep opnieuw betogen dat justitie door de 'onrechtmatige' deal met La Serpe het recht heeft verspeeld de verdachten te vervolgen.

'De toezeggingen die de wetgever nadrukkelijk had afgewezen, zijn weer naar binnen gefietst door de procureurs-generaal, die in hun latere aanwijzing voor de omgang met kroongetuige meer ruimte gaven," aldus advocaat Janssen. "Als de wetgever had gewild dat de overheid een kroongetuige meer mag beloven, had de wetgever dat moeten regelen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden