Advocaten vinden getuigen piratenzaak Somalië

Advocaten Michiel Pestman en Göran Sluiter zijn afgelopen zomer op eigen houtje in Somalië op zoek gegaan naar getuigen die ontlastende verklaringen zouden kunnen afleggen in een zaak die draait om piraterij. De raadsmannen zeggen daadwerkelijk een aantal getuigen te hebben opgespoord en hun verklaringen te hebben opgenomen. Ze willen dat het gerechtshof in Den Haag de 'ontlastende verklaringen' gebruikt bij het beoordelen van de zaak in hoger beroep.

Somalische piraten in april 2012. Beeld EPA
Somalische piraten in april 2012.Beeld EPA

Het hof had opdracht gegeven de getuigen in Somalië en Iran op te sporen. Het Openbaar Ministerie (OM) zei dat de getuigen niet te achterhalen waren, aldus Pestman. De advocaten willen dat de getuigen ook door de rechter worden gehoord. 'In Somalië of anders in Nederland.'

Hij spreekt van een unieke onderneming. 'Normaal gesproken vinden dergelijke verhoren plaats in aanwezigheid van een onderzoeksrechter en de aanklager. Nu zijn we zelf naar Mogadishu gereisd.'' De advocaten konden dat alleen doen onder permanente bewaking. 'Op het vliegveld zijn we opgepikt door een jeep met een mitrailleur op het dak. Zo zijn we alle dagen rondgereden.'

Ministerie van Buitenlandse Zaken ongelukkig
Volgens Pestman was het ministerie van Buitenlandse Zaken ongelukkig met de reis. 'Ze hadden ons ten strengste geadviseerd om niet te gaan. Ook het OM heeft zich met hand en tand verzet. De advocaat-generaal suggereerde zelfs dat wij de diplomatieke relatie met Somalië in gevaar hadden gebracht.' Pestman en Sluiter menen dat de zaak echter op losse schroeven is komen te staan.

In de zaak, met de naam dhow, staan negen vermeende zeerovers terecht. Woensdag staat een regiezitting gepland, waar het gerechtshof zich buigt over de eerdere verzoeken om de getuigen te horen. Het is de derde zaak in Nederland die draait om piraterij.

De 9 Somaliërs werden vorig jaar oktober ieder veroordeeld tot 4,5 jaar celstraf. De rechters deelden de straffen uit voor het kapen van een Iraans vissersschip, om dat te gebruiken voor andere kapingen. Ze werden vrijgesproken van poging tot moord op marinepersoneel van het Nederlandse fregat Hr. Ms. Tromp. Dat pakte de mannen in april 2011 op.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden