Update

Advocaten staken in toga, of in regenpak

In Amsterdam, buiten de rechtszaal, trokken advocaten juist een toga aan om te demonstreren. In Utrecht, in de rechtbank, pleitten om dezelfde reden enkele advocaten juist zonder toga (maar met bef) en in Groningen wilde een advocaat een statement afgeven door in regenpak in de rechtbank te verschijnen. Iedereen met hetzelfde doel: protesteren tegen de miljoenenbezuinigingen op de gefinancierde rechtsbijstand.

Beeld anp

De landelijke actie tegen de bezuinigingsplannen van verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven vond plaats in Amsterdam. Daar liepen zo'n 300 advocaten in toga in een soort rouwstoet naar het gerechtsgebouw. Bij de hoofdingang lieten ze hun protestgeluid horen en hielden een minuut stilte. Strafrechtadvocaten vrezen in bepaalde zaken 30 procent te worden gekort.

Als de bezuinigingen doorgaan, stevent de rechtspraktijk af op een situatie waarin advocaten zonder ervaring het werk van de huidige strafrechtspecialisten gaan doen. ''Beun de Haas' zal de specialist gaan vervangen', zei advocate Bénédicte Ficq. Ze noemde het belang waarvoor de advocaten staken, 'enorm'. Burgers die in aanraking komen met het strafrecht, moeten altijd kunnen vertrouwen op 'de expertise van de advocaat die hem bijstaat', aldus Ficq.

Orde van Advocaten
Niet alleen strafrechtadvocaten, maar ook asiel- en sociaal advocaten staakten mee. De protestactie werd gesteund door de Orde van Advocaten. Veel advocaten lieten weten de actie te ondersteunen, maar de belangen van hun cliënt voorop te stellen. Zo hield advocaat Richard Korver in een vastgoedfraudezaak bij de rechtbank in Utrecht een pleidooi zonder toga, maar met bef. Enkelen volgden zijn voorbeeld. De rechter gaf toestemming voor de actie.

Dat deed de rechtbank in Groningen niet voor de actie van advocaat Mathieu van de Linde, die in regenpak zijn pleidooi wilde houden en op een ludieke manier aandacht wilde vragen voor de bezuinigingen. Hij wilde 'waarschuwen voor het gure weer uit Den Haag'. De advocaat kwam niet verder dan de gang omdat de rechtbank hem via de bode vertelde dat hij zonder toga niet welkom was en de rechtszaal geen plek is voor een demonstratie. Van de Linde koos eieren voor zijn geld.

Er zijn ook advocaten die een tegengeluid lieten horen. Ze vinden wel dat de advocatuur wordt uitgekleed, maar vinden de staking een te zwaar middel.

Voor donderdag staat een demonstratie van advocaten in Den Haag gepland, bij het gebouw van de Tweede Kamer. Dan is daar in de middag overleg over het onderwerp tussen de Kamer en Teeven. De staatssecretaris noemde staken eerder 'nooit de beste oplossing' en ziet meer in overleg. Hij wil ook 'zorgen dat een kwalitatief hoogwaardig stelsel van gesubsidieerde rechtsbijstand in stand blijft voor de toekomst, en dat ook mindervermogenden toegang houden tot het recht. Dat nieuwe stelsel heeft als uitgangspunt dat burgers een snelle en effectieve oplossing kunnen krijgen voor hun geschil. '

De besparing van 85 miljoen euro in 2018 is volgens hem noodzakelijk om de almaar stijgende kosten van gesubsidieerde rechtsbijstand te stoppen en om de toegang tot het recht voor een ieder ook in de toekomst te garanderen.

Beeld ANP
Beeld ANP
Beeld ANP
Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden