Advocaten: Rechter in India besluit dat ontvoerde Insiya in India blijft

Insiya Hemani, het in september 2016 ontvoerde meisje, blijft in India. Dat heeft de rechtbank in India in hoger beroep besloten.

De ontvoerde InsiyaBeeld RV

De Indiase advocaten van vader Shehzad Hemani laten het besluit weten. Justitie in India ziet niet de vader, maar de moeder als ontvoerder van de kleuter (4).

De advocaten van Shehzad Hemani hebben maandag de Nederlandse advocaat van vader Shehzad, Gerard Spong, geïnformeerd. "En ik heb geen enkele reden aan mijn collega, mevrouw Neville Majra, te twijfelen. Ik heb haar in Mumbai ontmoet, een keurig en kundig advocaat,'' zegt Spong. De Hoge Raad in India moet het vonnis nog publiceren.

Vader Shehzad Hemani en moeder Nadia Rashid liggen al jaren in scheiding, maar woonden destijds voornamelijk in India. Moeder Nadia vertrok eind 2014, met haar dochter, naar Nederland om van hieruit de echtscheidingsprocedure in gang te zetten.

Met geweld
In 2016 zou de vader het meisje, met hulp van zeven handlangers, met geweld terug hebben gehaald. Het meisje werd in Amsterdam uit handen van haar oma gerukt en bleek weken later in India te zijn, bij haar vader.

De strafzaak over de ontvoering wordt in Nederland gevoerd, maar de rechtszaak over de voogdij moest in India worden uitgevochten. Moeder Nadia spande daarom in India een zaak aan.

Een lagere rechter besliste daarin eerder dat Insiya in maart naar Nederland terug moest keren, maar vader Shehzad wist dat in hoger beroep om te draaien waarna Insiya in India bleef. De Indiase advocaten laten nu weten dat de Hoge Raad oordeelt dat Insiya definitief in India blijft.

Voogdij
Tegen de vader en de zeven medeverdachten loopt in Nederland nog wel een strafzaak. Shehzad wordt verdacht van ontvoering van het meisje. De Indiase rechter doet wat betreft de ontvoering geen uitspraken, dat wordt in Nederland uitgevochten.

Of een eventuele veroordeling van Shehzad in Nederland, ook weer van invloed kan zijn over de voogdij van het meisje, is niet helemaal duidelijk. Gerard Spong denkt van niet omdat India de moeder als 'eerste kidnapper' ziet.

Justitie in India heeft ondertussen ook besloten dat moeder Nadia enkele keren per maand videocontact mag hebben met haar dochter. Peter Plasman, de advocaat van Nadia Rashid, laat weten dat de moeder niet bereikbaar is voor commentaar.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden