Advocaten: Onderzoek verdachten mislukte liquidatie onrechtmatig

De rechtbank moet de hele strafzaak tegen de verdachten van de mislukte liquidatie van de Amsterdamse crimineel Peter R. van tafel vegen, stellen hun advocaten. Politie en justitie zijn het onderzoek in hun visie onrechtmatig begonnen.

Politie doet onderzoek naar de mislukte liquidatieBeeld Maarten Brante

De advocaten vragen de rechtbank het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te verklaren.

De vermoede schutters die op 5 november 2015 met automatische wapens zeker 34 kogels op R. hebben afgevuurd in Diemen-Noord, Atif M. (34) en Qio C. (28) waren ruim twee maanden tevoren toevallig in beeld gekomen van de recherche. Een observatieteam hield in de avond van 27 augustus vanwege een ander onderzoek de Amsterdams-Marokkaanse crimineel Anass el A. in de gaten, alias 'Boeloeloe'.

Hij reed op een scooter weg bij het beruchte waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg in Amsterdam-Zuid. Een Fiat 500 reed met aanvankelijk gedoofde lichten achter de scooter aan. El A. reed door rood, de Fiat ook. Aangezien El A. al eens was gewaarschuwd voor een aanslag op zijn leven, vreesden de leden van het observatieteam dat de inzittenden van de Fiat het op hem hadden gemunt.

Controle
Reguliere agenten hielden de Fiat vervolgens aan, met daarin Atif M. en Qio C. Zij stonden al te boek als criminelen. In de auto lag een kentekenplaat, waarop de agenten aanvankelijk niet aansloegen. Na een controle mochten M. en C. weer doorrijden.

Pas nadat uit gegevens in de politiesystemen was gebleken dat de kentekenplaat in de Fiat was gestolen, werd de Fiat de volgende dag opnieuw aangehouden. Toen zat daar naast bestuurder Atif M. ook Karim S. in.

Volgens advocaten Adam Doesburg en Adi van Koningsveld van Qio C. en Karim S. deed de politie die tweede aanhouding onder valse voorwendselen. Niet de gestolen kentekenplaat was volgens de raadslieden de reden de Fiat weer aan de kant te zetten, maar het vermoeden dat de inzittenden de liquidatie van Anass el A. voorbereidden.

Bewijs
Die verdenking kon justitie volgens de advocaten echter nooit hard genoeg maken om de nieuwe controle van de Fiat te rechtvaardigen. Daarna had justitie nooit alle opsporingsmiddelen mogen inzetten die volgens justitie uiteindelijk overvloedig bewijs tegen de verdachten opleverden. De onderzoeksrechter zou zijn misleid.

Doordat zij sinds augustus al in de gaten werden gehouden en werden afgeluisterd, konden de verdachten snel worden aangehouden nadat op 5 november Peter R. was neergeschoten.

Aangezien het gehele verdere onderzoek voortvloeide uit het volgen van de Fiat in augustus, zijn alle bevindingen volgens de advocaten 'vruchten van een vergiftigde boom', zoals dat onder juristen heet.

De zaak moet van de raadslieden geheel van tafel óf de rechtbank moet vrijwel al het bewijs links laten liggen omdat het is besmet.

Observeren
Advocaat Kathi Hansen Löve van Genaro L. (24) sluit zich aan bij de verweren van haar collega's. Bovendien vindt zij de rol die haar cliënt in het dossier speelt, veel te onduidelijk om hem te kunnen veroordelen voor het medeplegen van de moordaanslag op Peter R. Volgens justitie had L. samen met de voortvluchtige Alejandro P. de gangen van doelwit Peter R. in de aanloop naar de aanslag intensief in kaart had gebracht.

Volgens zijn raadsvrouw is hooguit gebleken dat hij reed in een Volkswagen Polo die bij het volgen van R. is gebruikt, maar kan niet worden bewezen dat híj R. op cruciale momenten observeerde om de vermoede schutters Qio C. en Atif M. en hun chauffeur Karim S. hun kans te bieden.

Haar cliënt en medeverdachte P. waren mogelijk om een heel andere reden geïnteresseerd in Peter R. In onderlinge communicatie gaat het soms over 'blokken', waarmee in straattaal waarschijnlijk cocaïne wordt bedoeld. Mogelijk waren ze dus uit op een ripdeal, en niet op een liquidatie.

Het OM eiste 18 jaar tegen de verdachte. De zaak gaat dinsdag verder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden