Advocaten Nabil B. laken ‘lakse beveiliging’ na dood Peter R. de Vries: ‘Onvoldoende naar ons geluisterd’

De advocaten van Nabil B. hebben zich op een speciaal ingelaste persconferentie kritisch uitgelaten over de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), die zou meer moeten doen voor de veiligheid van betrokkenen in het Marengo-proces.

Sebastiaan Quekel en Peter Winterman

“Er werd onvoldoende naar ons geluisterd. Zelfs tot op de dag van vandaag, na de dood van Peter (Peter R. de Vries, red.), is het allemaal nog steeds onvoldoende,” zegt raadsman Peter Schouten op de beveiligde persconferentie.

Een beveiligd transport komt aan bij de bunker, voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van het meerdaagse proces Marengo. 
 Beeld ANP
Een beveiligd transport komt aan bij de bunker, voorafgaand aan de inhoudelijke behandeling van het meerdaagse proces Marengo.Beeld ANP

Volgens advocaten Peter Schouten en Onno de Jong moet er één groot integraal onderzoek komen naar de moorden op advocaat Derk Wiersum, Peter R. de Vries en op de broer van de kroongetuige. “We hopen hiermee een patroon te kunnen ontdekken van hoe de beveiliging van deze personen heeft gefaald,” legt Schouten uit.

Dat Peter R. de Vries geen strenge persoonsbeveiliging wilde, zoals John van den Heuvel dat momenteel heeft, bevestigt Schouten. “Maar Peter voerde wel gesprekken met een veiligheidsexpert van het parket Midden-Nederland over het soort beveiliging dat wel kon worden aangeboden.”

Steken laten vallen

Overheidsinstanties hebben in de maanden voorafgaand aan de moord op Peter R. de Vries veel steken laten vallen, vinden de advocaten. “Peter vond het bespottelijk dat hij niet te horen kreeg op basis van welke informatie hij op een dodenlijst stond,” zegt Schouten. “Het is een slechte zaak dat beoogd slachtoffers bepaalde informatie niet krijgen. Onno en ik zijn per slot van rekening advocaten en hebben een beroepsgeheim. Wij wensen dat diepgaand wordt onderzocht wat voor concrete informatie bestond en wat er is binnengekomen.”

De advocaten vermoeden dat overheidsinstanties niet goed genoeg informatie hebben uitgewisseld en dat de dreigingsinschatting onvoldoende is geweest. Dat moet volgens Schouten en De Jong grondig worden onderzocht. “Wij gaan er alles aan doen om de veiligheidssituatie voor de betrokkenen te verbeteren. We laten dit niet liggen. Ook al is dit niet onze taak,” aldus Schouten.

‘Onbegrijpelijk’

Peter R. de Vries was vertrouwenspersoon van de kroongetuige in het Marengoproces. Hij werd op 6 juli op straat in Amsterdam neergeschoten en overleed negen dagen later.

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong noemen het ‘onbegrijpelijk’ dat Tjibbe Joustra, voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, door demissionair justitieminister Ferd Grapperhaus als voorzitter van de onderzoekscommissie is benoemd. Ze zijn daar bijzonder ontstemd over. De NCTV – en voorloper NCTb – is verantwoordelijk voor beveiligingszaken. De Vries werd niet beveiligd.

“De rol die de NCTV en ook het Openbaar Ministerie heeft gespeeld, heeft desastreuze gevolgen gehad. Sowieso bij de moord op De Vries, maar mogelijk ook bij de moord op de broer en advocaat van de kroongetuige,” aldus Schouten. “Daarom moet er een echt onafhankelijk onderzoek komen, uitgevoerd door iemand die helemaal los staat van de Nederlandse staat en dus ook de NCTV en het OM.”

Levenslang

Sinds begin 2018 bekend werd gemaakt dat Nabil B. zich had gemeld als kroongetuige, werd eerst zijn onschuldige broer Reduan doodgeschoten. In september 2019 werd zijn advocaat Derk Wiersum vermoord. Tegen de twee verdachten van de moord op Wiersum is vorige maand een levenslange gevangenisstraf geëist, de rechtbank moet nog uitspraak doen.

Het Marengoproces gaat om meerdere liquidaties en pogingen daartoe. Hoofdverdachte is Ridouan Taghi. Hij is geen verdachte in de drie moordzaken rond de kroongetuige, maar er wordt wel naar hem gewezen als mogelijke opdrachtgever.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden