Advocaten Mink wraken rechtbank

ROTTERDAM - De advocaten van de Amsterdamse crimineel Mink Kok willen dat andere rechters de zaak van hun cliënt verder behandelen, rond de moord op hasjhandelaar Jaap van der Heiden.Zij vinden dat de huidige rechtbank 'de schijn van partijdigheid' heeft gewekt. Daarom deden ze gisteren een zogeheten wrakingsverzoek: vandaag moeten andere rechters beoordelen of de rechtbank wordt vervangen.

Het is de tweede keer in deze zaak dat de verdediging de rechtbank wil laten wegsturen vanwege vooringenomenheid. De vorige keer lukte dat, en heeft de huidige rechtbank het werk overgenomen.

De woede van advocaten Van der Plas en Meijering sluimerde de laatste weken al, omdat hun cliënt Kok en zij het idee hadden dat de rechtbank het oordeel over de zaak al klaar heeft. Gisteren wilde Meijering beargumenteren waarom hij vindt dat Kok in afwachting van het verdere proces vrijgelaten moet worden. De rechtbank wilde hem daarover echter niet aanhoren en liet weten pas over enkele weken over zo'n verzoek tot opheffing van de voorlopige hechtenis te besluiten. Meijering: ''Zo wijs je mijn verzoek dus af, want ik wil onmiddelijke vrijlating, niet over enkele weken. De rechtbank wil niet eens mijn argumenten horen.''

Kok zelf merkte cynisch op dat de rechtbank, als die toch niet wil horen wat de verdediging heeft te zeggen, hem maar meteen 's middags moest veroordelen. ''Dan is de officier van justitie blij, bent u blij en kan ik weer door.''

Tijdens de ruzie die in september tot de vorige, geslaagde, wraking had geleid, had Kok het bewijs tegen hem al omschreven als 'een natte scheet'.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden