Advocaten lopen weg uit debat rechtsbijstand

Advocaten die donderdag in de Tweede Kamer een debat over de gesubsidieerde rechtsbijstand bijwoonden, hebben demonstratief de zaal verlaten. Gedurende het debat lieten ze al merken niet tevreden te zijn met de antwoorden van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), met wie de beroepsgroep al langer overhoop ligt.

Advocaten in actie voor rechtsbijstand. Beeld ANP
Advocaten in actie voor rechtsbijstand.Beeld ANP

Ook veel Kamerleden toonden zich geïrriteerd. De sociale advocatuur dringt al langer aan op extra geld, om de ergste nood te lenigen. Maar Dekker houdt vast aan het regeerakkoord, waarin staat dat het stelsel voor de rechtsbijstand wordt hervormd zonder extra geld. Dekker ziet de oplossing voor de dalende tarieven van de sociaal advocaten anders: hij wil minder rechtszaken.

De felste kritiek op Dekker kwam van de oppositie. Maar ook coalitiepartijen maken zich zorgen over de problemen in de rechtsbijstand.

Door het stelsel zo te hervormen dat er in de toekomst minder zaken voor de rechter komen, hoopt Dekker geld vrij te maken om de advocaten beter te betalen. Maar daar zijn de meest acute problemen niet mee opgelost, werpen advocaten en partijen in de Kamer tegen. Volgens de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) is daarvoor de komende jaren 25 tot 30 miljoen euro per jaar nodig.

Frustratie

Maar Dekker sloot dat donderdag opnieuw uit, dit tot frustratie van Kamerleden. “Ik heb er geen zin meer in,” zei Attje Kuiken (PvdA), die concludeerde dat haar pleidooi ‘aan dovemansoren’ is gericht. “Dit zegt toch alles,” zei SP’er Michiel van Nispen toen de advocaten de zaal uitliepen.

Stieneke van der Graaf van coalitiepartij ChristenUnie wil weten wat Dekker gaat doen om het vertrouwen van de beroepsgroep te herstellen. De NOvA stapte eerder dit jaar uit het overleg met Dekker. Maarten Groothuizen (D66) merkte op dat er relatief veel oudere advocaten in de rechtsbijstand werken en “opleidingsplekken moeilijk te vinden zijn. Als oude advocaten stoppen en jonge niet kunnen starten, dreigt een negatieve spiraal.”

De Raad voor de Rechtsbijstand voert begin volgend jaar actie. De meeste sociaal advocaten hebben zich afgemeld voor de eerste twee weken van januari en de Kamer is bezorgd over de gevolgen. Dekker hoopt afspraken te kunnen maken met de advocaten, om ‘ernstige risico’s’ te vermijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden