Update

'Advocaten laten cliënten ronselen in bajes'

Strafadvocaten betalen gedetineerden om binnen de muren van huizen van bewaring en gevangenissen cliënten te ronselen. Dat zeiden twee ex-gedetineerden gisteravond in het programma Nieuwsuur. Ook de Haagse strafpleiter Job Knoester heeft sterke signalen dat collega's op die manier klanten proberen te werven.

ANP/redactie
©ANP Beeld
©ANP

Volgens de gedragsregels voor advocaten zijn dergelijke praktijken verboden en klachtwaardig. Er zijn echter nog geen zaken bij de tuchtrechter uit voortgevloeid. Het ontbreekt aan klachten, aldus Michel de Klerk, plaatsvervangend deken van de Orde van Advocaten in Haarlem. Dat maakt het niet eenvoudig om ronselende advocaten aan te pakken, aldus De Klerk.

Volgens de door Nieuwsuur geïnterviewde ex-gedetineerden betalen advocaten, afkomstig uit diverse windstreken, vijftig tot tachtig euro per geworven klant. Voor gedetineerden is dit een royale bijverdienste.

Advocaat Knoester heeft in zijn klantenkring navraag gedaan naar de verboden werving en vond uit dat het staande praktijk is binnen de bajesmuren. Daarbij kwamen volgens de raadsman een aantal malen dezelfde namen bovendrijven, ook van ervaren advocaten. Knoester zei last te hebben van een 'interne worsteling': hij vindt de praktijken afkeurenswaardig, maar wil geen namen noemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden