Update

Advocaten Koos H. gaan hogere dwangsom eisen

null Beeld

DEN HAAG - De advocaten van Koos H. proberen via een kort geding de derde aflevering van Peter R. de Vries over hun cliënt tegen te houden. Ze zullen mogelijk een dwangsom eisen van 150.000 euro.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries moet weer naar de rechtbank. De advocaten van Koos H., die levenslang vastzit voor moorden op drie jonge meisjes, pikken het niet dat De Vries afgelopen zondag een rechterlijk verbod negeerde door toch beelden uit te zenden waarop H. is te zien en horen.

De dwangsom die de uitzending van De Vries moest dwarsbomen is kinderspel. Voor elke overtreding moeten zowel zender SBS6, als producent Endemol vijftienduizend euro betalen. ''Peanuts'', zegt Marcel Broersma, hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen. ''Te laag, dat kunnen we nu wel vaststellen'', zegt ook Wouter Hins, bijzonder hoogleraar mediarecht aan de Universiteit Leiden.

De tweede aflevering van 'De biecht van Koos H.' trok zondag bijna 1,9 miljoen kijkers. Voor de serie infiltreerde een jeugdvriend van H. de tbs-instelling in Vught waar hij gevangen zit. Met een verborgen camera werd vastgelegd hoe hij sprak over misdaden waar hij bij betrokken was.

De Vries besloot de beelden uit te zenden, omdat daar volgens hem een groot maatschappelijk belang mee zou zijn gediend en de belangen van slachtoffers en nabestaanden zwaarder wegen dan de privacy van een veroordeelde moordenaar. ''Een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid'', noemt Broersma het. ''Er zullen maar weinig mensen zijn die medelijden hebben met dit soort daders''.

Het is echter kwalijk dat De Vries een rechterlijke uitspraak negeert, aldus bijzonder hoogleraar Hins. ''Maar hij is niet op de stoel van de rechter gaan zitten. Wel pleegt hij minachting van de rechtspleging. Rechters zullen hem in de toekomst wat argwanender bekijken.''

Koos H. kan De Vries, SBS en Endemol aanklagen wegens smaad, zegt Hins. ''Dat deze man geen recht zou hebben bescherming van de eer en naam, gaat niet op'', zegt de bijzonder hoogleraar. ''Er is jurisprudentie die ook veroordeelden hier recht op geeft. Zo heeft Volkert van der G. (de moordenaar van Pim Fortuyn, red.) in een zaak zijn goede naam en eer verdedigd.'' De Telegraaf moest 2500 euro betalen aan Van der G., omdat de krant in een artikel ten onrechte suggereerde dat hij iets te maken had met de moord op een milieuambtenaar in 1996.

De advocaten van H. gaan de dwangsom nu zeker incasseren, zegt Paul Waarts, een van de raadsmannen van H.. Al vertelt hij er direct bijdat het niet om het geld gaat, maar om het principe: ''Een infiltrant heeft heimelijk opnamen gemaakt in wat voor Koos H. zijn 'huiselijke omgeving' is en hij is met zijn gezicht getoond''. De advocaat vindt dat De Vries zich boven de wet heeft gesteld door de rechterlijke uitspraak te negeren. Ook gaat Waarts een nieuw kort geding aanspannen om de uitzending van komende zondag, de laatste van een drieluik, te voorkomen. ''Mogelijk vragen we ook een hogere dwangsom'', zegt Waarts.

Volgens hoogleraar mediarecht Hins kunnen de advocaten nu stellen dat er een aantoonbaar gevaar is dat De Vries zich niet aan het vonnis houdt. Hij denkt dat ze daarom zeker een dwangsom kunnen eisen van bijvoorbeeld 150.000 euro. (GPD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden