Advocaten Holleeder: 'Verklaringen zussen onbetrouwbaar'

De zussen van Willem Holleeder hebben in de belastende verklaringen over hun broer niet de hele waarheid gesproken.

Robert Malewicz, een van de advocaten van Willem Holleeder, arriveert vrijdag bij de rechtbankBeeld ANP

Dat stellen althans de advocaten van Holleeder, Sander Janssen en Robert Malewicz, vrijdag tijdens een inleidende zitting in de megazaak tegen Willem Holleeder, die wordt verdacht van betrokkenheid bij meerdere liquidaties.

De betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen van Astrid en Sonja Holleeder is niet te controleren, menen de raadslieden, doordat Sonja Holleeder zich eind juli plots op haar verschoningsrecht beriep toen de advocaten haar bevroegen.

Wel liet zij los 'niet op alle onderdelen' de waarheid te hebben gesproken. Op elke verdere vraag zweeg zij, hielden Janssen en Malewicz de rechtbank voor.

Zelf verdachte
Dat Sonja Holleeder niet meer wilde vertellen, komt doordat zij in de problemen zou kunnen komen met een strafzaak waarin zij zelf ooit verdachte is geweest.

Die strafzaak, die in 2011 met een fors geldbedrag werd afgekocht, draaide om haar mogelijke betrokkenheid bij het witwassen van crimineel geld van Sonja's partner, Cor van Hout. Als zij vragen zou beantwoorden, zou zij mogelijk nieuwe informatie kunnen geven over die witwaszaak, waardoor zij opnieuw vervolgd zou kunnen worden.

Ook zus Astrid was enige tijd verdachte, maar die zaak werd geseponeerd. Dat nu wordt gezwegen, zou volgens de advocaten kunnen betekenen dat in eerdere verklaringen over Willem Holleeder niet de waarheid is gesproken.

Volgens de advocaten van Willem Holleeder is het door de zwijgzaamheid van de zussen Holleeder onmogelijk geworden om hen op cruciale onderdelen te bevragen, juist ook omdat volgens de zussen het geld van Cor van Hout een motief zou zijn geweest voor diens liquidatie.

Oplossing
Het Openbaar Ministerie laat weten te zoeken naar een oplossing waardoor de zussen niet hoeven te vrezen voor verdere vervolging als zij vrijuit spreken.

Wel meent het OM dat de discussie over de oude strafdossiers ten onrechte de boventoon voert, omdat de zussen over tal van andere zaken wel al kunnen worden bevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden