Plus

Advocaten Holleeder: Verkeerde zit in de rechtbank

Aan het slot van vijf dagen pleidooi vroeg advocaat Sander Janssen integrale vrijspraak voor Willem Holleeder, in zijn veelvoudige liquidatiezaak. Dat verraste evenmin als de eis van justitie hem levenslang op te sluiten.

Paul Vugts
Willem Holleeder in 2014 Beeld ANP
Willem Holleeder in 2014Beeld ANP

Zo kruipt de zaak van alles of niets richting de climax.

Helemaal aan het eind van hun 'soms slopende' vijfdaagse pleidooi toonden Willem Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz op de videoschermen in 'de bunker' het soort van organogram dat ze óók hadden getoond op de openingsdag van het proces, ruim een jaar geleden.

De veelzeggende schets die de hoofdstedelijke recherche maakte van de criminele verhoudingen in het onderzoek naar de liquidatie van de criminele ex-politieman Martin Hoogland in 2004.

Al het kwaad
Te zien is een wirwar van criminelen, met pijlen en lijnen aan elkaar verbonden. Vrij letterlijk in de marge, ergens linksboven, is Holleeder ingetekend, met lijnen naar de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra en de Hells Angels.

Wat de advocaten met de illustratie willen zeggen: het beeld dat Holleeder zowat het begin en het eind van al het kwaad is, is zo oud niet.

Het was één van de rode draden in het pleidooi waarmee de raadslieden hun cliënt van levenslang hopen te redden. Holleeder werd door de echt zware jongens gezien als 'een wagonnetje' dat zo kon worden afgekoppeld. 'Een clown'. Een opportunistische meeloper.

Namens Holleeder richtten Janssen en Malewicz hun vizier voornamelijk op twee volgens hen veel grotere, belangrijkere criminelen - die allebei zijn geliquideerd en dus niets kunnen terugzeggen, dat scheelt altijd.

De eerste is John Mieremet. Die strooide volgens Janssen jarenlang de naarste verhalen over Holleeder rond in het milieu en in De Telegraaf, in een geraffineerde campagne om zijn eigen belangen veilig te kunnen stellen.

Die verhalen leidden de aandacht af van 'de enigmatische Stanley Hillis', zoals Janssen hem noemt.

Die zou heel gewiekst altijd uit de schijnwerpers zijn gebleven. Hillis koesterde de schaduw terwijl de schijnwerpers vol op Holleeder waren gericht.

Janssen benadrukte dat een heel bekende crimineel, zoals Holleeder, nooit meer een grote rol kan spelen, doordat niemand nog zaken met hem wil doen.

John Mieremet Beeld ANP
John MieremetBeeld ANP

Spectaculaire overvallen
Dan Hillis. Die pleegde vanaf de jaren zeventig de spectaculairste overvallen. Ontsnapte uit gevangenissen. Was een sleutelspeler in de IRT-affaire omtrent de ongeoorloofde opsporingsmethoden. Vergaarde een miljoenenfortuin door afpersingen.

Én bleef relatief onbekend.

Alle moorddossiers afpellend, zag Janssen alléén in de zaak omtrent de liquidatie van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl, in april 2006, géén 'bewijs voor een brouille met Hillis'. "Maar we weten hoe moeilijk het is achter de schermen te kijken."

In álle andere zaken duikt Hillis op, al dan niet in gezelschap van de ooit levensgevaarlijke 'Joegomaffia'.

Kortom: de verkeerde zit in de verdachtenbank. In elk geval is er géén bewijs van door Holleeder gegeven moordopdrachten.

Aanklagers Sabine Tammes en Lars Stempher mogen op 25 en 26 maart in hun 'repliek' op het pleidooi reageren. Op 1 april krijgen de advocaten nog een beurt ('dupliek'). Op 2 april heeft Holleeder het laatste woord.

Op 4 juli leest rechtbankvoorzitter Frank Wieland het vonnis voor. Daarna gaat hij met pensioen.

Lees het liveblog van de 59ste procesdag terug: Advocaten bespreken beschuldiging bendevorming

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden