Advocaten Holleeder: beeld van topcrimineel erin gestampt

Op de derde dag van hun pleidooi haalden Willem Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz de 'bijzondere getuigen' tegen hem door de mangel.

Paul Vugts
Advocaten Sander Janssen (L) en Robert Malewicz komt aan bij de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker voor het pleidooi in de strafzaak tegen Willem Holleeder. Beeld anp
Advocaten Sander Janssen (L) en Robert Malewicz komt aan bij de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker voor het pleidooi in de strafzaak tegen Willem Holleeder.Beeld anp

De toon waarop media berichtten over hun cliënt Willem Holleeder zou volgens diens advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz 'een goed onderwerp zijn voor een promotieonderzoek'.

Na de Heinekenontvoering in 1983 was Cor van Hout eerst dé grote crimineel en stond Holleeder in zijn schaduw. Dat beeld kantelde pas na het interview dat crimineel John Mieremet in 2002 gaf aan De Telegraaf en een uitspraak in 2004 van een Amsterdamse politiechef, die Holleeder op een symposium 'een sleutelrol in liquidaties' had toegedicht - hetgeen de Volkskrant optekende.

Het Parool berichtte in maart 2006 als eerste over 'de Endstra Tapes': de malafide vastgoedbaron Willem Endstra had in vijftien geheime gesprekken met de geheime dienst van de recherche in (nogal wat) geuren en kleuren verteld hoe hij bij Holleeder in de tang zat en in doodsnood tientallen miljoenen aan Holleeder en diens criminele compagnons Dino Soerel en Stanley Hillis te hebben betaald ('Heineken had een goedkoop rondje'). Oók beweerde hij dat Holleeder 'achter wel 25 liquidaties zat'.

Advocaat Janssen, op dag 3 van het pleidooi: "Sindsdien is de storm nooit meer gaan liggen. Holleeder is volgens al die media degene die de scepter zwaait en liquidaties laat plegen, híj is de godfather et cetera."

'Topcrimineel'
Uit een onderzoekje bleek dat in en bepaalde periode 630 artikelen waren verschenen over Holleeder, waarin 167 keer de term 'topcrimineel' viel. Janssen: "Dat beeld is er echt ingestampt."

Dat maakt dat Holleeder en zijn advocaten zo bang zijn voor wat in de wetenschap 'the confirmation bias' heet: mensen plaatsen eigen ervaringen of nieuwe informatie onbewust binnen de context van wat ze al denken te weten. "Dat is hoe het brein functioneert." Daar moet de rechtbank dus voorál voor waken.

Janssen en Malewicz namen enkele 'bijzondere getuigen' door die het Openbaar Ministerie tegen hun cliënt inbrengt.

Ex-vriendin Sandra den Hartog, eerst. Net zoals 'de zussen', Astrid en Sonja, moest zij een grote strafzaak en de ontneming van miljoenen vrezen omdat zij de misdaadwinsten van de in 2000 vermoorde crimineel Sam Klepper, vader van haar zoons, had witgewassen.

Pudding
De Fiod deed 6,5 jaar onderzoek naar Den Hartogs miljoenen, de door haar verkochte villa in het Belgische Neerpelt, juwelen, auto's et cetera. Met het dossier van 3.500 pagina's deed justitie niets meer sinds 2014, toen Den Hartog met justitie sprak over een getuigenis tegen Holleeder.

Raadsman Janssen kan niet bewijzen dat het een met het ander te maken heeft, natuurlijk, en justitie zal wel weer boos op hem zijn omdat hij dat suggereert.

Toch doet hij dat. "The proof of the pudding is in the eating, zeggen de Britten, en ik proef hier aan de pudding dat het Openbaar Ministerie dat zwaard van Damocles boven haar hoofd van heeft laten hangen. (Om haar als voor Holleeder belastende getuige binnenboord te houden.)"

Dan is er de getuige Q5. Die geheimzinnige medewerker van de Rotterdamse Baja Beach Club heeft verteld dat hij Holleeder en Soerel laat in de nacht luid hoorde spreken over te liquideren personen. Janssen herhaalde wat in de grote liquidatiezaak Passage al vaak door advocaten is betoogd. Wat Q5 zegt is moeilijk te geloven.

Drukke nachtclub
Waarom zouden de volgens andere getuigen extreem voorzichtige Holleeder en Soerel midden in een drukke nachtclub over moorden lopen roepen?!

Probleem voor de verdediging: rechtbank en gerechtshof hebben het relaas van Q5 in de zaak Passage al wél voor het bewijs gebruikt.

De belangrijkste getuige die aan de orde kwam, is de omstreden Turks-Nederlandse drugshandelaar Hidir Korkmaz.

Die klus nam Robert Malewicz voor zijn rekening, die momenteel ook Holleeders door Korkmaz beschuldigde medeverdachte Ali N. bijstaat in een afzonderlijk proces. Malewicz koos ter inleiding een metafoor. "Als we dit proces zien als een paardenrace waarin alle partijen over allerlei hindernissen moeten, is het de hindernis Korkmaz waar het paard van de verdediging weigert. Het Openbaar Ministerie rijdt om de hindernis heen, maar dat kan natuurlijk niet. Dan word je gediskwalificeerd."

Moordcommando
Korkmaz' relaas is al door verschillende rechtscolleges als onbetrouwbaar, inconsistent en vol ongerijmdheden terzijde geschoven. Het verwonderde Holleeders advocaten dat hij nu 'toch weer op het paard is gehesen'.

In Holleeders zaak heeft de recherche nieuw 'verificatieonderzoek' gedaan om Korkmaz' verklaringen te controleren. Van de resultaten is Malewicz bepaald niet onder de indruk.

Korkmaz kende inderdaad de sociale omgeving goed van 'de groep Alkmaar' met een kern van Nederturken, die hij er van beschuldigd een moordcommando te hebben gevormd, maar zijn 'kennis' over moorden heeft hij veelal uit de media.

In rechtszalen vertelde Korkmaz heel wat anders over bijvoorbeeld de verdeling van het bloedgeld van de moord op Endstra dan hij bij de recherche had gedaan. Malewicz heeft een lijst gemaakt van discrepanties tussen Korkmaz' eerste verklaringen bij de politie en zijn beweringen in latere verhoren.

Snackbar Hoki Poki
Dan erbij: nu nagetrokken verklaringen over, pakweg, de aanwezigheid van Holleeder en Soerel in café Chris Scholten in de Van Woustraat in de Amsterdamse Pijp zijn niet bevestigd en de door hem genoemde 'snackbar Hoki Poki' in Den Haag blijkt niet te bestaan. En zo verder, en zo voorts.

Donderdag gaan Janssen en Malewicz vanaf tien uur verder met de bespreking van de andere moorddossiers. Vrijdag ronden ze af met de bespreking van de criminele organisatie die Holleeder zou hebben geleid en de bespreking van de vorderingen van de nabestaanden.

Lees terug: Dag 57: bespreking overige bijzondere getuigen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden