Advocaten: aangifte tegen Wilders nu kansrijk

Een aangifte tegen PVV-voorman Geert Wilders voor zijn uitspraken woensdagavond tegen Marokkanen heeft een grote kans van slagen. Dat zegt advocaat Göran Sluiter.

Redactie
PVV-partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond van zijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp
PVV-partijleider Geert Wilders op het podium tijdens de verkiezingsavond van zijn partij na de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Eerder ontliep Wilders de dans volgens Sluiter, omdat hij zijn uitlatingen richtte op een geloof, de islam en niet tegen een specifieke bevolkingsgroep. 'Nu heeft hij dat wel gedaan', concludeert de advocaat. 'Daarom is de kans op vervolging en een veroordeling in dit geval kansrijk.'

Sluiter deed met zijn kantoorgenoot Michiel Pestman namens een aantal belangenorganisaties eerder een mislukte poging om Wilders veroordeeld te krijgen. In hun visie deed de PVV-leider toen 'discriminerende uitspraken over moslims'. De rechtbank in Amsterdam sprak Wilders in juni 2011 echter vrij van het aanzetten tot haat en tot discriminatie en van groepsbelediging.

De advocaten vertegenwoordigden toen onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen, de Turkse organisatie HTIB, de Antilliaanse beweging MAAPP en de stichting Nederland Bekent Kleur. Sluiter gaat deze organisaties donderdag opnieuw benaderen om te kijken of ze gezamenlijk een nieuwe aangifte willen.

Het Landelijk Beraad Marokkanen (LBM) en het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) maakten vandaag bekend aangifte te doen tegen Wilders.

Wilders deed zijn gewraakte uitspraken gisteravond in Den Haag tijdens een verkiezingsbijeenkomst van de PVV. De partijleider vroeg zijn aanhangers daar of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. 'Minder, minder, minder', scandeerde de zaal. 'Dan gaan we dat regelen', reageerde Wilders daarop.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden