Advocate Badr Hari wil Everink horen over dossierlek

De advocaat van vechtsporter Badr Hari, Bénédicte Ficq, wil slachtoffer Koen Everink en journalist Dirk Bayens horen over het lekken van het strafdossier. Afgelopen weekend werd bekend dat Everink - ernstig mishandeld tijdens dancefestijn Sensation vorig jaar - het dossier aan Bayens heeft verstrekt. Hij liet maandag via zijn advocaat weten niets te voelen voor een getuigenverhoor.

Bénédicte Ficq en vechtsporter Badr Hari.Beeld anp

De journalist gebruikte de stukken voor een uitzending van het tv-programma Brandpunt Reporter. Het proces tegen Badr Hari en een medeverdachte liep er in oktober vertraging door op, omdat de Rijksrecherche uitvoerig onderzoek deed naar het lekken van het dossier. Dit onderzoek volgde op een aangifte van Ficq, die uitgezocht wilde hebben of het lek bij politie of justitie zat.

De raadsvrouw heeft de rechtbank maandag schriftelijk om de getuigenverhoren verzocht. De rechtbank moet daar nog over beslissen. Het proces tegen Hari gaat op 21 januari verder. In oktober zijn de andere feiten op de aanklacht tegen de kickbokser al behandeld. De bespreking van het dossier-Everink is in oktober uitgesteld.

Aan de hand van de verhoren van verstrekker Everink en ontvanger Bayens wil Ficq achterhalen wat de reden voor het lekken precies is geweest en wat er precies aan stukken is gelekt. In oktober bleek dat steeds meer media uit dossierstukken citeerden; Ficq deed toen een oproep hiermee op te houden, zeker als het ging om persoonsgevoelige informatie.

Koen Everink kwam in oktober niet getuigen, omdat hij dit mentaal niet aankon. In een schriftelijke slachtofferverklaring riep hij Hari en zijn medeverdachte Ferhat Y. op opening van van zaken te geven over het op hem toegepaste geweld tijdens Sensation, in de skybox van de Amsterdam Arena. Hari deed er in de rechtbank het zwijgen toe, Y. hield vol dat hij Everink heeft willen helpen.

Everink wil niet getuigen, zegt zijn advocaat Alexander de Swart. 'Hij heeft over deze kwestie al verklaard bij de Rijksrecherche. Daarbij is een verklaring op dit punt niet relevant voor de feiten die de rechter moet beoordelen.' De bezwaren die Everink in oktober tegen een optreden als getuige had, gelden volgens De Swart nog onverkort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden