Advocaat: Zaak tegen Jesse R. moet van tafel

Jesse R. zat er meer dan tien maanden 'totaal afgezonderd' in een isoleercel, die weer in een grotere cel was geplaatst. Foto EPA/Tolga Bozoglu Beeld
Jesse R. zat er meer dan tien maanden 'totaal afgezonderd' in een isoleercel, die weer in een grotere cel was geplaatst. Foto EPA/Tolga Bozoglu

Jesse R. (40) is in Marokkaanse gevangenissen herhaaldelijk 'in elkaar geslagen' door bewaarders. Hij zat er meer dan tien maanden 'totaal afgezonderd' in een isoleercel, die weer in een grotere cel was geplaatst. Hij mocht niet luchten en niet douchen en kon met moeite de ratten buiten houden. Door een gat in de muur waarin slechts traliewerk was aangebracht, regende het binnen; waar het even koud was als buiten. R. kreeg soms dagen niets te eten.

Die 'belabberde omstandigheden' schetste R.'s advocaat Sander Janssen gisteren op de tweede dag van het grote Amsterdamse liquidatieproces in de zwaarbeveiligde bunker in Amsterdam-Osdorp. De raadsman houdt justitie in Nederland verantwoordelijk voor de deplorabele omstandigheden waarin zijn cliënt vastzat en vroeg de rechtbank de zaak tegen R. niet in behandeling te nemen vanwege schending van de mensenrechten.

Jesse R. werd begin 2007 in Marokko opgepakt, waar hij met een Marokkaanse was getrouwd. Aanvankelijk belandde hij in een grote ruimte met ongeveer vijftig andere personen. Zijn medegedetineerden mochten niet met hem spreken, op straffe van lijfstraffen, zo betoogde raadsman Janssen. ''Drie Zuid-Amerikanen die dat wel hadden gedaan, werden voor zijn ogen in elkaar geslagen.''

Al snel kwam bij de Criminele Inlichtingeneenheid van de recherche een tip binnen dat R. wilde vluchten 'of zichzelf iets aan wilde doen'. Nadat justitie die 'zachte' informatie naar Marokko had doorgespeeld, werd hij volgens Janssen in totale afzondering geplaatst; in de hiervoor beschreven omstandigheden.

R.'s advocaten Janssen en Paul Waarts vinden dat de 'foltering' en de 'onmenselijke behandeling' mede te wijten zijn aan het optreden van het Amsterdamse Openbaar Ministerie.

Janssen: ''De dramatische omstandigheden moeten in Nederland bekend zijn geweest, maar de staat heeft geen enkele stap gezet om de onmenselijke, vernederende behandeling te beëindigen. Mogelijk moeten we van marteling spreken.''

R.'s toenmalige advocaat Gerard Hamer deed in 2007 een week lang pogingen de Marokkaanse gevangenis in te komen, maar slaagde daar niet in. Pas in januari 2008, na elf maanden, werd R. aan Nederland uitgeleverd.

Het Openbaar Ministerie reageert volgende week op de aantijgingen, en het betoog dat de hele zaak tegen Jesse R. door de beweerde misstanden van tafel moet. R. wordt verdacht van betrokkenheid bij vrijwel alle liquidaties en moordplannen die in de zaak 'Passage' aan de orde zijn. Kroongetuige Peter la Serpe zegt vrijwel al zijn wetenschap over de liquidaties uit de verhalen van Jesse te hebben.

Overigens is het in de door R.'s raadslieden geschetste gruwelijke omstandigheden opmerkelijk dat hij zich lange tijd heeft verzet tegen uitlevering vanuit Marokko naar Nederland. Dat verzet kwam gisteren in de rechtszaal nog niet ter sprake. (PAUL VUGTS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden