Advocaat vraagt BuZa crimineel Hamza B. te helpen

Advocaat Gabriël Meijers van de in Marokko gedetineerde Amsterdamse crimineel Hamza B. (29) vraagt het ministerie van Buitenlandse Zaken te bemiddelen om te voorkomen dat B. in Marokko alsnog vervolgd wordt voor de aanslag op zijn ex-zwager in 2007. Eerder werd Hamza B. in die zaak onherroepelijk vrijgesproken.

Paul Vugts
Hamza B. werd in Marokko tot twintig jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012 Beeld Archief
Hamza B. werd in Marokko tot twintig jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in 2012Beeld Archief

Hamza B. zit in de gevangenis van de West-Marokkaanse kustplaats Kenitra de celstraf van twintig jaar uit voor zijn rol in de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt, die eind 2012 twee jonge Amsterdamse criminelen het leven kostte, waarbij een derde kon vluchten en waarbij twee motoragenten met een kalasjnikov werden beschoten vanuit de vluchtauto.

Hamza B. bestuurde ook volgens het gerechtshof in Tanger die vluchtauto. In die zaak loopt cassatie.

Mislukte moordaanslag
Inmiddels heeft B. in Marokko een oproep gekregen voor een eerste zitting in de nieuwe strafzaak over de mislukte moordaanslag op zijn ex-zwager, Abdelkhaliq Belhaj.

De rechtbank heeft hem bevolen persoonlijk op die zitting aanwezig te zijn. Nu de Marokkaanse autoriteiten serieus voornemens lijken die strafzaak door te zetten, vraagt advocaat Meijers aan Buitenlandse Zaken druk te zetten op de Marokkaanse overheid om het zogeheten ne bis in idem-beginsel te respecteren: een verdachte mag niet tweemaal voor hetzelfde misdrijf worden vervolgd zonder belangrijk nieuw bewijs.

Het Amsterdamse Openbaar Ministerie heeft zich wel verbaasd getoond dat Marokko de zaak uit 2007 opnieuw heeft opgepakt, op verzoek van de ex-zwager, maar heeft zich nog niet in de kwestie gemengd. In die zaak werd Hamza B. onherroepelijk vrijgesproken.

Overval op Rabobank
De Amsterdamse rechtbank heeft Hamza B. onlangs overigens alsnog veroordeeld voor zijn betrokkenheid bij een ander oud misdrijf: de overval op de Rabobank op het Buikslotermeerplein in Noord op 4 oktober 2011. De rechtbank legt hem twee jaar cel op. Het voornaamste bewijs komt van agenten die B. op camerabeelden hebben herkend als één van de twee daders die met zeven geldzakken met in totaal 525.000 euro vluchtten op een rode scooter.

De agenten herkenden B. als de man achterop de brommer - hoewel hij een pruik droeg en een nepsikje had opgeplakt. Ze kenden B. goed uit Bos en Lommer, waar hij veel op straat rondhing en ook geregeld opviel door zijn 'agressieve rijstijl'.

Hij kreeg niet de 2,5 jaar cel die de rechtbank eigenlijk gepast vond, maar twee jaar, omdat het proces veel te lang heeft gesleept.

Lees ook: Wie is toch die Amsterdams-Marokkaanse Hamza B.?

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden