Advocaat verdachte Endstra-zaak fileert verklaringen 'kerngetuige' Hidir K.

De officieren van justitie hebben in de strafzaak rond de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra 'op even fascinerende als ijzingwekkende wijze geopereerd' met de cruciale getuige Hidir K.

Paul Vugts
Advocaat Nico Meijering wil vrijspraak voor zijn cliënt Özgur C. Beeld anp
Advocaat Nico Meijering wil vrijspraak voor zijn cliënt Özgur C.Beeld anp

Dat stelde advocaat Nico Meijering van verdachte Özgür C. in zijn pleidooi. Hij zei niet te begrijpen waarom de aanklagers geen nader onderzoek doen naar volgens hem ontlastende informatie die pas vorige week boven tafel kwam.

Die arme jongen
Waar Hidir K. inmiddels (ook) Özgür C. van het voorbereiden van de liquidatie beschuldigt, blijkt hij de recherche jaren geleden te hebben gezegd dat 'die arme jongen' juist niets met de moord van doen had.
Volgens advocaat Meijering heeft het Openbaar Ministerie die oude tip ten onrechte jaren achtergehouden.

Meijering liet in zijn pleidooi niets heel van de verklaringen van Hidir K., die volgens hem aanhoudend warrig én tegenstrijdig zijn. De 'kerngetuige' heeft de hoofdpunten uit zijn relaas bovendien 'uit de media opgeduikeld' terwijl hij stellig beweert zijn 'wetenschap' te hebben van drie van zijn toenmalige misdaadpartners, van wie er twee direct bij de liquidatie betrokken zouden zijn geweest.

Justitie 'sluit' volgens Meijering 'bewust de ogen' voor de 'kollosale hoeveelheid' aanwijzingen dat K. onbetrouwbaar is. Meijering wil dat de rechtbank diens verhaal terzijde schuift.

Vingerafdruk
Hij en collega Berfin Yesilgoz willen dat C. vrijuit gaat. Weliswaar zat zijn vingerafdruk op een parkeerkaartje in de bus van waaruit Endstra zou zijn geobserveerd, maar met die observaties heeft hij volgens zijn advocaten niets te maken.

De advocaten van medeverdachten Ali N. en Ziya G. hadden de rechtbank maandag al gevraagd het strafdossier van tafel te vegen omdat politie en justitie volgens hen talloze fouten hebben gemaakt in het onderzoek naar de liquidatie in mei 2004 op de Apollolaan in Amsterdam-Zuid - waarbij ook Endstra's zakenpartner David Denneboom werd geraakt, in zijn knie.
Als de rechtbank toch inhoudelijk over de zaak oordeelt, willen de raadslieden Brigitte Roodveldt en Robert Malewicz vrijspraak.

In hun gezamenlijke pleidooi betoogden de advocaten dat N. zich in de periode na de liquidatie wellicht verdacht heeft gedragen, onder meer door naar Turkije te vluchten, maar dat die vlucht niets te maken had met de liquidatie van Endstra. N. zat in die tijd in de drugshandel, die was misgelopen.

Vertalingsfouten
Getuigenissen van met name exen en ooggetuigen van de liquidatie mag de rechtbank om verschillende redenen niet meetellen, evenmin als afgeluisterde gesprekken tussen familieleden, die deels onjuist zouden zijn vertaald.

Ook advocaat Hans Otto den Otter van Ziya G. - die naar Turkije is gevlucht en bij verstek terechtstaat, wil dat de rechtbank hem vrijuit laat gaan.
Justitie heeft tegen Ziya G. zestien jaar geëist en tegen de neven Ali N. en Özgür C. veertien jaar.
De rechtbank hoopt op 18 januari uitspraak te doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden