Update

Advocaat Van Kleef in Italië vrijgesproken

AMSTERDAM - De Amsterdamse advocaat Leon van Kleef wordt door justitie in Italië niet langer verdacht van betrokkenheid bij drugshandel door de maffia. Zijn onschuld is vastgesteld.

De Italiaanse opsporingsdiensten verdachten de strafpleiter er op grond van afgeluisterde telefoongesprekken van dat hij bij de maffia was opgetreden als vertegenwoordiger van een Colombiaans drugskartel. Namens de Colombianen zou hij bovendien een gesprek met een maffialid hebben gevoerd op zijn voormalige kantoor in de Vondelstraat in Amsterdam-Zuid.

De verdenkingen stamden al uit 2001. In maart 2004 werd Van Kleef met de zaak geconfronteerd toen hij op een vliegveld in Madrid een paar uur werd opgehouden 'door mannen in uniformen'. Daar begon een slepende procedure waarin Leon van Kleef zijn onschuld probeerde te bewijzen, wat nu na zes jaar is gelukt.

Zowel justitie als de rechtbank in Calabrië is er uiteindelijk van overtuigd geraakt dat de advocaat onschuldig is. Nadat justitie de zaak al had laten vallen, stelde de onderzoeksrechter deze week vast dat is gebleken dat Van Kleef 'het feit niet heeft gepleegd'.

De advocaat had dé deskundige in stemherkenning ingeschakeld, die had 'uitgesloten' dat hij de man was die het gewraakte gesprek met een maffialid voerde. Ook kon Van Kleef aantonen dat het beweerde gesprek op zijn kantoor niet had plaatsgevonden. Hij kon bewijzen dat hij op het moment van dat vermeende gesprek elders was.

Mogelijk hebben de verdachten in het grote drugsonderzoek waarin Van Kleef zijn gewraakte bijrol kreeg, zijn visitekaartje misbruikt, en in een telefoongesprek om nog onduidelijke redenen de naam van zijn kantoor genoemd.

De raadsman is dolblij dat de zaak na al die jaren eindelijk voorbij is. ''Ik ben meer dan opgelucht. Dit gun ik echt helemaal niemand,'' zegt Van Kleef, die aanvankelijk een tijd lang de grens niet over kon omdat de Italianen hem dan zouden laten arresteren. Dat arrestatiebevel was in 2005 al ingetrokken, maar dat gold niet voor de verdenking.

Van Kleef is vooral ook verguld met de stelligheid van justitie en rechtbank dat hij onschuldig is. ''De zinsnede 'omdat hij het feit niet heeft gepleegd' is toch wat anders dan 'er is te weinig bewijs'. Dat ik nu niet langer vervolgd word, is niet het resultaat van juridisch gekissebis, maar van keihard bewijs dat ik niet heb gedaan waarvan ze me verdachten.'' (PAUL VUGTS)

De Amsterdamse strafpleiter Leon van Kleef. Screenshot Pauw & Witteman
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden