Advocaat staat 'schrijnende gevallen' bij na matching

Advocaat Esther Sprenkeling van Loos en Boukema advocaten, die eerder ook al een kort geding aanspande vanwege de scholenmatching, is bereid opnieuw naar de rechter te stappen voor de plaatsing van leerlingen die na het matchen vorige week buiten de boot zijn gevallen.

Ruim 170 kinderen vielen na het scholenmatchen buiten hun top 5. Beeld anp

'De matching is niet veel beter gegaan dan het voorgaande jaren," zegt Sprenkeling, "dit jaar zijn er 44 kinderen niet geplaatst. 27 daarvan vulden volgens Osvo een korte (risicovolle) lijst' in -minder dan 12 scholen- en 17 kinderen zijn voor alle 12 keuzes uitgeloot."

Dat kan niet vindt ze, daarom wil ze een kort geding aanspannen. Sprenkeling richt zich specifiek op de 17 kinderen die wel een lijstje invulden met hun 12 favoriete scholen, maar vanwege een hoog lotnummer toch 12 keer werden uitgeloot: 'de schrijnende gevallen.' "Ik verwacht niet dat iedereen op zijn eerste keuze terecht komt, maar nergens geplaatst worden is een hiaat in het systeem waar kinderen niet de dupe van mogen zijn."

Ze noemt de nieuwe zaak een principekwestie en ouders die door haar bijgestaan willen worden tijdens het kort geding betalen dan ook een symbolisch bedrag, zodat geld geen drempel hoeft te zijn. Tot nu meldden 11 ouders zich, "maar ik doe het ook voor 3."

Tweede lotingsronde
Overigens vindt nog wel een tweede lotingsronde plaats aanstaande donderdagmiddag. Kinderen die niet geplaatst of niet tevreden zijn kunnen dan opnieuw een lijst samenstellen met de scholen waar nog plek is en de bedoeling is dat de 17 kinderen die nu geen school kregen toegewezen dan alsnog geplaatst worden.

Gebeurt dit laatste inderdaad dan zal er geen sprake meer zijn van een kort geding, zegt Sprenkeling, "maar veel kinderen doen niet mee aan de tweede ronde omdat ze bang zijn om geplaatst te worden op een onbekende school, om vervolgens geen poot meer te hebben om op te staan."

In 2015 spande Sprenkeling, zelf moeder van een dochter die destijds op de vijfde school van haar lijst werd geplaatst, al een kort geding aan tegen scholenkoepel Osvo om het verbod op ruilen aan te vechten.

Osvo was niet bereikbaar voor een reactie.

Het plaatsingsysteem, de zogenaamde matching voor achtstegroepers met een middelbare school, werd in 2015 voor het eerst ingevoerd en zorgde vorige jaren voor ophef, omdat kinderen een school toegewezen kregen die heel laag of niet voorkwam op de ingevulde voorkeurslijst. Ook dit jaar gebeurde dit. 44 leerlingen werden niet geplaatst op een voorkeursschool en 130 leerlingen (1,7%) werden buiten hun top 5 geplaatst. 98% van de 7638 leerlingen belandde wel op de school uit zijn of haar top 5.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden