Update

Advocaat: Snowden mag weg, maar blijft nog even

De Russische Immigratiedienst heeft de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden toestemming gegeven om de transitzone van het vliegveld bij Moskou te verlaten. Dat heeft diens Russische advocaat Anatoly Kucherena bekendgemaakt, schrijft persbureau Reuters. Toch blijft Snowden vandaag in elk geval nog op de luchthaven, omdat nog niet al het papierwerk is afgewerkt.

Reizigers in de transferzone van het vliegveld Sjeremetjevo. Beeld epa
Reizigers in de transferzone van het vliegveld Sjeremetjevo.Beeld epa

Volgens Kucherena heeft Snowden de papieren die hem in staat stellen de transitzone te verlaten op dit moment nog niet ontvangen.
Snowden heeft 'geen onmiddellijke plannen' om Rusland te verlaten. 'Rusland is op dit moment zijn eindbestemming', aldus zijn advocaat.

Asielprocedure
Eerder vandaag meldden anonieme luchtvaartautoriteiten aan het Russische persbureau Interfax dat de Russische immigratiedienst Snowden gedurende de drie maanden durende asielprocedure de mogelijkheid biedt om in Rusland te verblijven. Hij kan in die periode niet uitgeleverd worden. De Russische migratiedienst heeft nog niet op de berichten gereageerd.

Snowden heeft zich noodgedwongen al ruim een maand in de transitzone van vliegveld Sjeremetjevo verschanst, omdat de Verenigde Staten zijn reispapieren hebben ingetrokken. Washington wil hem berechten vanwege het openbaren van interne documenten van de geheime dienst NSA.

Vorige week maakte Snowden bekend dat hij officieel asiel ging aanvragen in Rusland. Dat land is bereid om zijn aanvraag in behandeling te nemen, mits Snowden zijn 'anti-Amerikaanse activiteiten' staakt. Snowden legde zich daarbij neer. Hij liet destijds ook weten dat zijn asiel in Rusland van tijdelijke aard zou zijn, omdat hij zou willen doorreizen naar Latijns-Amerika. Bolivia, Nicaragua, Ecuador en Venezuela hebben hem namelijk ook asiel aangeboden. Het is echter onduidelijk hoe hij daar zou moeten komen zonder in handen van de Amerikaanse opsporingsdiensten te vallen.

Spanning
Het bieden van asiel aan Snowden kan een negatief effect hebben op de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten. Die staat momenteel al onder spanning vanwege Amerikaanse kritiek op de druk die Rusland uitoefent op binnenlandse oppositiegroepen en de onwil van Moskou om sancties te aanvaarden tegen het regime van de Syrische president Assad.

Edward Snowden Beeld REUTERS
Edward SnowdenBeeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden