Advocaat: 'Shurandy S. zwaarder straffen stopt geweld niet'

Advocaat Christian Flokstra van Shurandy 'Andy' S. vroeg de rechtbank in zijn pleidooi hem maximaal 15 jaar cel op te leggen voor de moord op broer Reduan van kroongetuige Nabil B.

Paul Vugts
Politieonderzoek na de moord in Noord Beeld anp
Politieonderzoek na de moord in NoordBeeld anp

Hij beperkte zich vooral tot een strafvoorstel omdat S.' schuld wel vast staat. Justitie heeft een celstraf van 28 jaar geëist tegen S.

In zijn pleidooi wees Flokstra er op dat de tijd van openbare terechtstellingen ter afschrikking voorbij is. Hij vroeg om 'straf naar mate van schuld'.

"Onschuldig slachtoffer, of niet? Broer van een kroongetuige, of niet? Aanslag op de rechtsstaat, of niet? Verharding in het criminele milieu, of niet? Daar zou voor mijn cliënt geen verschil in mogen zitten."

Alleen zwaarder straffen 'zal de golf van geweld niet stuiten', aldus Flokstra.

Dat het Openbaar Ministerie via een vingerafdruk op een bij S. aangetroffen doosje van een versleutelde PGP-Blackberry (Pretty Good Privacy) een link denkt te kunnen leggen naar de familie van de voortvluchtige Ridouan Taghi - tegen wiens groep Reduans broer als kroongetuige verklaringen had afgelegd - mag niet leiden tot een hogere straf.

"Mijn cliënt heeft gehandeld zonder wetenschap van de context. Hij heeft zich om onbegrijpelijke redenen geleend voor een hurmoord, een kamikaze-actie, zo bleek snel."

Thomas van der Bijl
Hij verwees naar de straffen van 13 en 14 jaar cel die de moordenaars van de criminele kroegbaas Thomas van der Bijl van het gerechtshof kregen. Ook die moord wordt gezien als een huurmoord in opdracht van een criminele organisatie.

Dat Reduan B. een onschuldig slachtoffer was, mag van de raadsman niet meetellen. "Wie bepaalt of een slachtoffer schuld heeft gehad? Op die schaal moet niet gegleden worden."

Andy S. heeft al snel een verklaring afgelegd nadat Flokstra de zaak van een collega-advocaat had overgenomen. Die gaat niet over zijn opdrachtgevers, tot weerzin van Reduan B.'s nabestaanden en justitie.

Flokstra: "U kunt het mijn cliënt niet nadragen dat hij zijn familie niet in levensgevaar wil brengen. Mijn cliënt kan geen risico nemen. Zijn eigen strafzaak is daar cynisch genoeg het ultieme voorbeeld van."

De voormalige profvoetballer, die mede door zijn cocaïneverslaving is afgegleden, heeft het gevoel dat hij 'op alle fronten heeft gefaald', citeerde Flokstra met instemming het rapport van de psycholoog die hem heeft onderzocht. "Het enige dat hem nog lijkt te binden aan het leven, zijn zijn kinderen."

Tegelijkertijd is er ook perspectief voor zijn cliënt, stelde Flokstra. Die 'heeft geen bijzonder strafblad'.

In zijn laatste woord zei Andy S. 'ontzettend veel spijt te hebben'. "Niet dat dat afdoet aan de pijn van de nabestaanden."

De rechtbank doet op 10 januari uitspraak.

Lees ook: Harde verwijten familie kroongetuige over beveiliging

De moord op Reduan B.

De moord op Reduan B.S. schoot Reduan op 29 maart met meerdere kogels dood. Hij deed zich voor als sollicitant bij het beletteringsbedrijf van Reduan in Amterdam-Noord. S. zegt niet te hebben geweten wie degene was die hij in opdracht moest vermoorden. Hij wil ook niet zeggen wie de opdrachtgever is of wie daarbij verder betrokken was.

De moord volgde zes dagen nadat justitie had bekendgemaakt dat Reduan's broer Nabil (30) kroongetuige was geworden. Nabil B. beschuldigt de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi van het geven van moordopdrachten. Zijn groepering wordt verantwoordelijk gehouden voor meer dan twintig liquidaties en moordpogingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden